Dit worden de 5 smartphone-trends van 2019

Hebben we volgend jaar een holografisch toestel in onze handen?
Als ik mijn glazen bol mag geloven, tenminste.

2019 is bijna aangebroken en dat betekent wederom een hoop nieuw smartphones met nieuw design, features, snufjes en gimmicks. Vandaag blikken we vooruit op een jaar dat ongetwijfeld een hoop vreemde ontwikkelingen zal door maken, maar tevens hele spannende en vernieuwende features zal zien komen (en wellicht gaan). Dit zijn 5 trends die de smartphone-markt in 2019 (waarschijnlijk) zullen domineren.

Vouwen maar
Verreweg mijn meest geanticipeerde ontwikkeling in de industrie is toch wel de integratie van opvouwbare smartphones. Dit jaar schreven we in tientallen berichten over bedrijven die een patent aan hadden gevraagd voor een opvouwbare smartphone. Zo werken onder andere Microsoft, Oppo en natuurlijk Samsung met de nieuwe techniek.

Hoe dat uiteindelijk gaat werken, is daarentegen nog een raadsel. In dit artikel beschrijven we hoe Samsung’s systeem waarschijnlijk zal gaan werken, maar buigbare schermen, magneten en magische verbindingen liggen op dit moment nog allemaal op tafel. Eén ding weet ik daarentegen zeker: als alles zo klote als deze FlexPai wordt, dan zal dit een hype-bubbel worden die binnen enkele maanden weer voorbij is.

Creatieve notch
2018 wat het jaar van de notch en we zagen dan ook uiteenlopende voorbeelden van hoe fabrikanten een nagenoeg randloos design probeerde waar te maken. Het begon natuurlijk met de ‘gewone’ balk-notch (die Huawei naar eigen zeggen heeft bedacht) maar al snel werd de inkeping subtieler en eleganter.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de waterdruppel-notch, de pin-hole-notch, dit gedrocht en de uitschuifbare camera. Allemaal manieren om een zo groot mogelijk scherm over te houden zónder de selfie-camera in de prullenbak te hoeven gooien. 2019 zal daarentegen het jaar worden van de ‘onzichtbare notch’; camera’s zullen langzaam maar zeker áchter het scherm verdwijnen.

Camera overkill
En over camera’s gesproken, in 2019 verwachten we een overdaad aan camera’s. Dit jaar kregen we een hele hoop smartphones met ‘maar liefst 5 camera’s‘, maar dat is nog zeker niet de grens voor fabrikanten. Nu de camera-industrie aan het consolideren is en de technologie steeds kleiner en compacter wordt, mogen we bakken met camera’s verwachten.

Vooral LG springt hierbij in de gedachte, want de Zuid-Koreaanse fabrikant lapt een speciale nachtmodus en een camera met bijna 50 megapixel aan de laars; er komt een smartphone met een kaakdroppende 16 camera’s aan!

Meer scherm, minder kwats
Verreweg de belangrijkste ontwikkelingen in de smartphone-industrie hebben te maken met een collectief doel waar we naar streven. Men probeert namelijk de huidige conventies te innoveren om zo tot een werkelijk randloze smartphone te komen. De notch is daar een benadering van, terwijl de in-display camera de evolutie van die oplossing is.

Dat zal hand in hand gaan met andere in-display technologie. De vingerafdrukscanner vind je langzaam maar zeker niet meer aan de voor- of achterkant van je toestel, maar in het scherm zelf. Ook is besturing door middel van gebaren en het ontgrendelen van je smartphone door middel van je gezicht steeds gangbaarder aan het worden. Kortom, misschien hebben we in 2019 al een smartphone in onze handen die op het eerste gezicht niet te onderscheiden valt van een stukje rechthoekig glas.

Oh, en vergeet niet dat de achterkant van dat stukje glas in 2019 in elk geval voor sommige merken ook een scherm wordt. Nu, wat betreft camera’s is de sky in principe de limit, maar met displays ben je best wel gebonden aan ruimte-tijd. Met andere woorden, twee schermen gaat waarschijnlijk het maximum worden. Deze smartphone zal daarbij niet de laatste zijn die een dubbel scherm zal hanteren.

5G
En tot slot op plek 5 in deze top 5 de technologie genaamd 5G. Het veel snellere mobiele netwerk staat nog in de kinderschoenen, maar zal in 2019 langzaam geïmplementeerd worden in smartphones en in netwerken op straat. OnePlus heeft al een 5G smartphone aangekondigd en ook Samsung werkt aan een smartphone die de snellere netwerkvorm ondersteunt. Helaas krijgt die een spuuglelijke notch..

Geef ze daarentegen eens ongelijk, ze willen concurrent Apple natuurlijk voor zijn. Vooralsnog lijkt dat te gaan lukken, want Apple zal in 2019 nog niet met een 5G uitvoering komen.

Dat alles is daarentegen irrelevant als het 5G netwerk nog niet gebruikt wordt door providers en laat daar nu net de bottleneck zitten. We weten namelijk nog niet wanneer het nieuwe netwerk in de lucht zal gaan. Vodafone experimenteert op het moment met putdeksels die het netwerk uitzenden en in 2019 zullen we hoe dan ook wat van het snellere netwerk meekrijgen. In hoeverre 5G het huidige 4G zal gaan overnemen zal alleen de tijd ons leren.

Dat waren onze verwachtingen van het smartphonejaar 2019. Laat in de comments weten wat jij verwacht van 2019 en welke ontwikkelingen jou het meeste aanspreken.

Nog geen reacties

  1. Belangrijker dan méér cameralenzen, zie ik de ontwikkeling van de optische zoom graag tegemoet. De Vivo Nex was al uitgerust met 5x optische zoom en dat is m.i. méér een toegevoegde waarde dan vijf (of meer) lenzen.

    Daarnaast hoop ik vooral dat áls de opvouwbare telefoon voet aan de grond krijgt, dat ook inhoudt dat de ‘footprint’ in je broekzak eindelijk weer eens de proporties krijgt van, laten we zeggen, 2014. Want die ‘groot-groter-grootst’ trend, daar ben ik wel een beetje klaar mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *