Dit wordt de nieuwe ruimtetelescoop van Nasa

Spiegeltje, spiegeltje in het heelal
Die Hubble telescoop wordt nou echt een beetje erg oud, dus dan moet er maar een grotere versie van komen.

In 2018 moet hij pas de lucht in geschoten worden, maar de eerste stukken zijn al af. De opvolger van de Hubble-telescoop gaat de James Webb-telescoop heten en hij wordt nog groter.

Als eerste heeft Nasa nu de spiegel klaar. Het is een complex geheel van 18 hexagonale (zeshoekige) elementen die allemaal ruim een meter in doorsnee zijn. Ze zijn gemonteerd op een speciaal frame en daarbij is zoveel precisie gebruikt dat er een speciale robotarm bij kwam kijken. Daardoor zit er maar een paar millimeter speling tussen de spiegels.

Het mooie van het frame is dat het zichzelf kan invouwen waardoor de telescoop wat makkelijker te vervoeren is. Want om nou een schijf van meer dan 7 meter doorsnede even in de een raket te passen, dat gaat niet zo lekker. Die doorsnee is overigens flink groter dan de spiegel in de Hubble, wel drie keer zo groot zelfs.

De telescoop gaat werken op een miljoen kilometer afstand van de aarde. Daar kan het apparaat dan 13 miljard lichtjaar ver kijken. Ja, dat zijn allemaal grote getallen, probeer het maar even te bevatten. Wij zitten in ieder geval nog even bij te komen.

3 reacties

    • @RRRobert: Best wel sterk dat zo’n kleine afwijking zo’n verstrekkende gevolgen had.

      Om je een idee te geven van hoe klein de afwijking eigenlijk maar was:

      “Ter vergelijking: de fout van 10 nanometer op een spiegel van 2,4 meter diameter komt overeen met de diameter van een 5 eurocentstuk op de ‘diameter’ van de Verenigde Staten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *