Wat Tim Cook zegt over het belastingdilemma van Apple

Tim Cook
De CEO van Apple praat over de belastingschuld van de techgigant in Ierland.

Eerder deze week werd bekend dat Apple een naheffing van 13 miljard moet betalen aan Ierland. Het Amerikaanse merk zou tussen 2003 en 2014 te weinig belasting hebben betaald. De Europese Commissie legde vanuit Brussel deze sanctie op.

In Ierland is dit voorval groot nieuws en Tim Cook werd geïnterviewd door The Irish Independent over de kwesite. Cook reageert geërgerd. De Apple-baas noemt de naheffing politieke nonsens. Cook zegt dat Apple niets fout heeft gedaan en dus zal er ook geen excuses komen vanuit het bedrijf.

Volgens de CEO is het bedrag van 13 miljard uit de lucht gegrepen. Cook zegt niet te weten hoe dit bedrag tot stand is gekomen en dat Apple de grootste belastingbetaler is van heel Ierland. Apple heeft al 37 jaar een gelukkig huwelijk met Ierland en Europa probeert dit nu kapot te maken, aldus Tim Cook in het interview.

4 reacties

  1. het is een publiek geheim dat veel landen in de EU afspraken maken met grote bedrijven over af te dragen belastingen. Nederland speelt in deze een dubieuze rol. Starbucks is bijvoorbeeld gevestigd in Amsterdam, net als Ferrari (!).

    Wat ik zo snel begrijp is dat Apple van de vele miljarden winst die ze in Europa maakten slecht 50 miljoen opgaven als inkomsten verworven in Ierland. De rest werd toegeschreven aan “het hoofdkantoor”. Dat zou dan in principe het hoofdkantoor in Cupertino Californië zijn. Maar blijkbaar worden in de VS inkomsten verworven in het buitenland pas worden belast als het in de VS op je rekening is bijgeschreven. Je kan daar, althans dat deed Apple, beloven dat het geld in “de toekomst” wordt bijgeschreven. Zolang dit niet wordt gedaan wordt er geen belasting over die winst geheven. In Ierland staat het geld op de rekening maar wordt niet als belastbaar aangemerkt. en daar is dus nu door de EU een streep onder gezet.

    De soep zal zeker niet zo heet gegeten worden. Er zal een deal worden gesloten voor pak ‘m beet 7,5 miljard. Klinkt veel maar als je bedenkt dat apple jaarlijks Netto 54 miljard binnenhaalt is het effect beperkt.

    Apple, de VS en Ierland spelen hier eigenlijk een vuil spelletje. De reactie van Tim Cook is beneden peil en unfair.

  2. De reactie is helemaal niet beneden peil. Apple maakt een afspraak met Ierland. Daarna kan Ierland deze afspraak niet nakomen en dan mag Apple ervoor opdraaien. Wanneer deze afspraken niet gemaakt zouden zijn, zou Apple z’n zaken wel ergens anders voortzetten. Op deze manier is zaken doen met een overheid wel erg onbetrouwbaar. Maar misschien is dat het doel van de EU.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *