Dit zijn de 10 bestverkochte games van 2017 (tot nu toe)

Grand Theft Auto V is oud, maar nog niet uit de mode
Ook oudere games staan hun mannetje; zelfs in 2017.

2017 is tot dusver al een geweldig gamejaar. Games als The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Horizon Zero Dawn (van Nederlandse bodem) hebben een gigantische omzet weten te genereren. Dat neemt niet weg dat een plekje in bestverkochte games van 2017 een behoorlijke prestatie is. Zeker als je al bijna 4 jaar oud bent! Zonder verder uitstelgedrag zijn dit de 10 bestverkochte games van 2017 tot nu toe (in de Verenigde Staten), uitgevogeld door NPD Group.

1. Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands (2017 – alle platforms*)
2. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (2017 – Nintendo Switch, Wii U)
3. For Honor (2017 – alle platforms)
4. Grand Theft Auto V (2013 – alle platforms incl. PlayStation 3 en Xbox 360)
5. Horizon Zero Dawn (2017 – PlayStation 4 exclusive)
6. Injustice 2 (2017 – PlayStation 4 en Xbox One)
7. Mass Effect: Andromeda (2017 – alle platforms)
8. Resident Evil 7: Biohazard (2017 – alle platforms)
9. NBA 2K17 (2016 – alle platforms, incl. PlayStation 3 en Xbox 360)
10. Call of Duty: Infinite Warfare (2016 – alle platforms)

* ‘alle platforms’ houdt in de huidige-gen consoles (Xbox One en PlayStation 4) en de PC

[gv data=”WdJub3Kz2wI”][/gv]

Uitspringers
Wat verrassend is, is het gigantische succes van de nieuwste Zelda-game. Hoewel, Breath of the Wild was natuurlijk ontzettend hyped en gigantisch populair, maar het feit dat een Switch/Wii U-exclusive de op één na bestverkochte game van 2017 kan worden, is behoorlijk knap.

Bijna net zo knap als het feit dat Breath of the Wild vaker is verkocht dan de Switch zelf! Zeker met de toevoeging dat Link’s avonturen als enige in de lijst niet digitaal wordt verkocht. Dat wil zeggen, de op één na bestverkochte game van 2017 is stuk voor stuk in de winkel aangeschaft.

Ook de vierde plek, Grand Theft Auto V, is met noemenswaardige prestaties verkregen. De game is immers al bijna 4 (!) jaar oud. Het komt niet vaak voor dat dergelijke oude games nog steeds een gigantisch succes zijn. Jazeker, Counter Strike: Global Offensive doet het nog steeds briljant goed als een van de meest gespeelde games op Steam (nog steeds, ja), maar dat zelfs GTA V met alle recentelijke negatieve publiciteit omtrent hun mod-beleid en vreemde keuzes nog zo succesvol is, is zachtst gezegd verrassend.

Game-industrie doet het goed
In hetzelfde rapport geeft NPD Group nog meer informatie over veel verkochte games en de gamemarkt in het algemeen. Zo blijkt dat er in de Verenigde Staten alleen vorige maand voor ruim $765 miljoen dollar aan gamegerelateerde producten is gekocht. Dat is zo’n 7 procent meer dan vorig jaar rond dezelfde tijd.

Dat bedrag, onderverdeeld in hardware, pc software, console software en accessoires, is vooral gestegen door een fikse stijging in de verkoop van hardware. Vooral Sony profiteerde hiervan: “De PlayStation was juni’s bestverkochte hardware platform, vooral aangewakkerd door de gouden PlayStation 4 met 1TB hardeschijf,” stelt NPD-onderzoeker Matt Piscatella. “Het was de beste verkoopmaand voor de PlayStation 4 tot nu toe.”

Het afgelopen jaar
Hetzelfde rapport geeft ook inzicht in de bestverkochte games van de afgelopen 12 maanden.

1. Call of Duty: Infinite Warfare
2. Battlefield 1
3. NBA 2K17
4. Madden NFL 17
5. Grand Theft Auto V
6. FIFA 17
7. Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands
8. Final Fantasy XV
9. The Legend of Zelda: Breath of the Wild*
10. Overwatch

Een persoonlijke teleurstelling voor mij, is het volledig verdwijnen van Battlefield 1 uit de lijst. Van plek 2 in twaalf maanden, naar geen plek in de afgelopen 6 maanden. Het kelderen van de Eerste Wereldoorlog-shooter komt overigens niet als een gigantische verrassing. DICE (ontwikkelaar) en EA (uitgever) wachten namelijk al bijna een jaar met het uitbrengen van nieuwe content, op wat kleine snackjes na.

[gv data=”O3zza3ofZ0Q”][/gv]

Ook Overwatch heeft hetzelfde probleem. De game moet een uitzonderlijk lange levensloop hebben, maar met de snelheid waarmee nieuwe content wordt toegevoegd, zie ik de levensloop die van GTA V niet evenaren. Wat dat betreft mogen ontwikkelaars en uitgevers kijken naar GTA’s Rockstar; De ontwikkelaar knalt al 4 jaar lang zeer regelmatig (grotendeels) gratis content eruit. Zo blijkt maar, dan blijven mensen niet alleen je games spelen, maar ze blijven de games ook nog steeds kopen.

Wat valt jou op aan de verkoopcijfers? Zitten er games tussen die geen plekje verdienen of mis je games die er wel bij zouden moeten zitten? Laat het weten in de comments.

Eén reactie

  1. gta is logisch. het is simpelweg de populairste game qua bekendheid. dlc’s zijn soort van gratis, een auto van 12 miljoen (rocket voltic) moet je toch echt voor betalen of dagen lang heists doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *