Dit zijn de 5 tekenen van malware

Dit zijn de vijf tekenen van malware
Ontdek of je de dupe bent en doe er iets aan

Wie last heeft van malware op zijn pc is niet blij. Het kan de snelheid en functionaliteit van je computer ernstig hinderen en voor een hoop andere problemen zorgen. Maar hoe weet je nou precies dat je last hebt van malware?

Je kunt een hele systeemscan uitvoeren met je virusscanner en dan weet je het meteen. Maar mocht je geen systeemscan uitvoeren, dan zijn hier de vijf tekenen van malware op je computer.

1. Trage PC
Als je computer van de ene op de andere traag ineens traag wordt, kan dit een teken zijn dat er malware op staat. Het is echt duidelijk als eenvoudige apps of programma’s zoals de rekenmachine heel lang langzaam geopend worden.

Je computer is traag omdat malware op de achtergrond een heleboel rekenkracht kan opeisen, waardoor er geen plek is voor jouw eigen taken. Dit is met name heel vervelend als je nog snel iets moet doen voor je werk.

2. Browser wordt omgeleid
Stel je zit net te surfen op het internet en je browser stuurt je ineens naar een andere website. Het is een teken van malware. Ook als je opent met Google en je ineens terecht komt op een website niet je niet kent met een zoekmachine met een heleboel reclame. Ook dan weet je dat je last hebt van malware.

Ook wanneer er voordurend pop-ups in beeld verschijnen, zelfs wanneer je geen enkele browser open hebt staan mag je er van uit gaan dat je malware op je pc hebt staan. De bedoeling van deze pop-ups is duidelijk: mensen moeten erop klikken zodat er flink wat geld verdiend kan worden door criminelen.

3. Onbekende software en processen
Let altijd goed op wat je allemaal hebt geïnstalleerd op je computer. Als er pop-ups met dreigende meldingen van virusscanners verschijnen dan is het zaak of om te kijken of jij deze virusscanner wel hebt gedownload. Voer zo snel mogelijk een scan uit met je echte virusscanner als je last hebt van dit soort meldingen.

4. Hou taakbeheer in de gaten
Als je in het taakbeheer van je besturingssysteem processen tegenkomt die je niet kent en/of er normaal gesproken niet staan, kan dit een teken van malware zijn. Het beste wat je kunt doen in dit gevoel is op internet zoeken naar de naam van een dergelijk proces om te zien of het inderdaad om malware gaat.

Deze verdachte processen draaien vaak constant, ook wanneer je de computer even niet gebruikt. Als je schijfactiviteit en dergelijke opmerkt terwijl er geen back-up of onderhoudsprocessen aan de gang zijn, is het waarschijnlijk malware.

5. Vreemde posts op social media
Je hoeft niet bang te zijn dat je deze mist, want ook je vrienden kunnen dit zien. Wanneer er plotseling berichten op Twitter en Facebook verschijnen vanuit jouw naam, die je helemaal niet geplaatst hebt, weet je dat er iets aan de hand is. Het is zaak om er zo snel mogelijk iets aan te doen, want vaak zorgen juist deze berichten ervoor dat je anderen infecteert.

Overigens betekent het niet meteen dat je te maken hebt met malware. Het kan ook zijn dat je account gehackt is, maar beide gevallen vragen wel om je onmiddellijke aandacht. Het advies is om meteen je wachtwoord te veranderen en te kijken of je vreemde apps toegang hebt gegeven om berichten te plaatsen in jouw naam.

Soms kan het helaas ook zijn dat je te maken hebt met malware, maar dat je computer geen symptomen vertoont. Als je vermoedens hebt, is het altijd wijs om je computer toch even door de virusscanner te halen. Kies daarbij ook voor een second opinion, voor het geval je eigen scanner door de malware is aangetast.

Als er daadwerkelijk malware op je computer hebt ontdekt, dan moet je snel software installeren om je ertegen te beschermen en vanaf te helpen. Voorbeelden van goede gratis software zijn Malwarebytes, Anti-Malwareen en AVG AntiVirus Free.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *