Dit zijn de nep-nieuws maatregelen van Facebook

Dit zijn de nep-nieuws maatregelen van Facebook
Nepnieuws heeft een grote rol gespeeld bij de verkiezingen in de VS. Dit zijn maatregelen die Facebook gaat nemen om fakeberichten tegen te gaan.

De neppe nieuwsberichten gaan over dingen die de aanhang van Trump aanspreken, zoals de paus die Trump steunt. De berichten zouden volgens analisten de verkiezingen hebben beïnvloed. En uit een onderzoek van Reuters Institute for the Study of Journalism blijkt dat wij Facebook nogal eens aanspreken voor ons nieuws.

Gisteren kwam Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, daarom met een aantal maatregelen om het nep-nieuws aan te pakken.

Betere opsporing van het nep-nieuws
Er komen betere systemen om het neppe nieuws te detecteren, voordat gebruikers dit zullen doen.

Makkelijker rapporteren
Voor gebruikers wordt het eenvoudiger om de berichten te rapporteren, waardoor deze sneller van de social media website verdwijnen.

Factchecken
Zuckerberg maakte bekend in gesprek te zijn met factcheckorganisaties om van hen te leren. Mogelijk worden deze organisaties ook ingezet om voor Facebook nieuws te checken.

Nep-nieuws waarschuwingen
Er komen waarschuwingen bij berichten die door gebruikers zijn gerapporteerd als nep-nieuws als iemand het bericht wil delen of lezen.

Betere kwaliteit nieuwsberichten
Er komen betere gerelateerde nieuwsberichten in je tijdlijn onder een bericht. Hiermee krijgen nep-nieuwsberichten minder kans om gedeeld en gelezen te worden.

Een nieuw advertentiesysteem
Volgens Zuckerberg wordt veel nep-nieuws geproduceerd, omdat het veel geld oplevert. Door het nieuwe advertentiesysteem zullen ads met nep-nieuws niet meer te zien zijn.

Luisteren naar echte journalisten
Verder gaf Zuckberg aan dat het bedrijf nog meer gaat luisteren naar echte journalisten en anderen die werkzaam zijn in de nieuwsindustrie. Hiermee hopen ze nog meer inzicht te krijgen in hun factcheckingsystemen en van hen te leren.

Voor mensen die Google Chrome gebruiken is er een simpele oplossing: een journalist van het New York Times Magazine heeft een gratis extensie gemaakt voor de browser, die de zin van het onzin moet scheiden.

Eén reactie

  1. Maar wat als er nieuws is wat er op het eerste gezicht uitziet alsof het nep is en niet klopt, maar dat het uiteindelijk toch de waarheid blijkt te zijn?

    Ik bedoel, de eerste die zij dat de aarde rond was werd ook voor gek verklaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *