Nederlandse DJ RoccoW produceert muziek met Gameboy

Auteur: , Geen reacties
Gameboy Mengpaneel

Gameboymuziek ziet hij "als een reactie op de brave, zwoele dancemuziek van tegenwoordig."

Volgens hem is het geluid van de Gameboy ‘rauw en scherp’. En dat is het inderdaad, zoals je in onderstaande video kunt horen. Funky melodietjes, maar er komen behoorlijk schurende tonen uit de decennia-oude console. Je moet er maar tegen kunnen.

“Aanvankelijk had ik nooit verwacht dat mensen mijn muziek leuk zouden vinden. Laat stáán dat ze zouden betalen om me te zien optreden. Ik vind het nog steeds een hele eer om de positieve reacties op internet te lezen.” zegt hij daar zelf over.

Inderdaad blijken er hele volksstammen te zijn die de chiptune van Rocco niet alleen kunnen verdragen, maar zelfs graag naar zijn concerten komen. Hij treedt op in onder meer Japan en de V.S. met muziek die hij produceert op een Gameboy.

RoccoW

Rocco vertelt dat hij als kind allerlei instrumenten speelde, van ukelele tot piano. “Maar met geen van die instrumenten hield ik het lang vol”. Toen ontdekte hij dat je op een Gameboy niet alleen Tetris kunt spelen, maar er ook op kunt componeren. Hij gebruikt software die is ontwikkeld door de Zweed Johan Kotlinksi. Die heeft hij vervolgens op een cartridge gezet, zodat hij de geluidchip van de Gameboy kon manipuleren.

Rocco is lang niet de enige die deze muziek maakt. Hij is zelfs onderdeel van een collectief van muzikanten die allemaal muziek maken met spelcomputers uit de jaren ’80 en ’90. De groep ‘Eindbaas’ werd opgericht door Utrechter Frans Twisk. Samen met zijn eindbaas-collega’s toert hij nu over de hele wereld. (via AD.nl)Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).