Update: Donald Trump permanent van social media verbannen!

Foto @Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Donald Trump is door alle sociale media verbannen van zijn accounts. Het nieuws komt kort na de schokkende bestorming van het Capitol.

(Update 19:06) Nadat de tijdelijke verbanning van Donald Trump bij alle grote social media afliep is de kogel door de kerk. De huidige president van de Verenigde Staten is voor onbepaalde tijd verbannen van Facebook en diens zusterbedrijf Instagram. CEO Mark Zuckerberg schrijft eigenhandig in een Facebook post dat Trump het platform gebruikt om oproepen tot geweldpleging te doen.

We geloven dat het publiek het recht heeft op de breedst mogelijke toegang tot politieke berichten, zelfs controversiële berichten. Maar de huidige context is fundamenteel veranderd, waarbij ons platform gebruikt wordt om een gewelddadige opstand tegen een democratisch gekozen overheid aan te wakkeren.

Mark Zuckerberg, CEO van Facebook in een blogpost

Veel aanhangers van Trump uiten kritiek op de beslissing van Facebook; het zou vrijheid van meningsuiting belemmeren. Tegelijkertijd zijn veel tegenstanders van de politicus verontwaardigd over deze wending omdat Facebook naar hun mening al lang actie had moeten ondernemen.

De verbanning van Facebook en Instagram loopt in elk geval nog twee weken, totdat de aankomende president Joe Biden is ingezworen. Ondertussen staat ook Trump’s favoriete sociale medium, Twitter, achter hun beslissing. Zij willen dat hij eerst zelf aanstootgevende berichten verwijdert. En gezien Trump nog nooit terug is gekomen op zijn eigen fouten, zal ook die verbanning nog wel eventjes standhouden.

Momenteel bereikt Trump zijn volgens alsnog via andere kanalen, waaronder via accounts van zijn werknemers.

Het originele bericht volgt hieronder:

Donald Trump is momenteel verbannen van al zijn social media accounts. Zowel Facebook en Twitter melden dat de huidige Amerikaanse president tijdelijk niet meer bij zijn account kan. Dit is een ongekend moment in de geschiedenis van sociale media. Nog nooit werd de post-grage president op zijn vingers getikt door de platformen waar hij zoveel mee communiceert. Wat is er aan de hand?!

Donald Trump van social media verbannen

Op het moment van schrijven kan Donald Trump niet meer bij zijn Twitter-, Instagram- en Facebook-accounts. Onder andere TheGuardian spot berichten van beide sociale media over de acties die ze ondernemen. Het kwam niet eerder voor dat twee van zijn hoofdzakelijke communicatiekanalen zich tegen hem keerden. Sterker nog, de sociale media zijn tot dusver altijd heel actief geweest in het negeren van overtredingen door de president.

Nu doet er zich daarentegen een ongekende situatie voor. De aanleiding voor de tijdelijke verbanning van Donald Trump komt door een video die hij op de sociale media plaatse. Daarin zou hij (hoe kan het ook anders) de verkiezingsuitslag hebben betwijfeld. Niets nieuws, maar volgens de platformen zette hij ook aan tot het plegen van geweld.

En met een achterban als die van hem, was de uitkomst onvermijdelijk. Amerikaanse media melden dat aanhangers van Trump het Capitol (vergelijkbaar met de Eerste en Tweede Kamer) in Washington hebben bestormd. Ze drongen het regeringsgebouw binnen en er zijn zelfs enkele doden gevallen tijdens de bestorming.

De verbanning van Donald Trump op Facebook en Instagram duurt naar verluidt slechts 24 uur, terwijl zijn Twitter ban pas opgeheven wordt als hij enkele tweets verwijdert. Dat is behoorlijk impactvol, gezien Twitter altijd van mening is geweest dat dergelijke tweets openbaar moeten blijven. Nu zegt het daarentegen tot de grens gedreven te zijn. Als Donald Trump verdere tirades op sociale media blijft plegen, zal hij permanent van Twitter verbannen worden.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *