Door deze kleine fout werden zombies onmenselijk populair


Het kan gek lopen met c©pyright. BRAAAAAINS.

Zombies zijn al decennia lang monsters waar we allemaal van genieten. Niet alleen zijn er tal van zombie-films (zoals Dawn of the Dead, Shawn of the Dead of 28 Days Later), maar worden ook stripboeken, tv-series (Game of Thrones of The Walking Dead) en games overgoten met de iconische monsters. Maar waarom zijn die beesten nou zo populair? Wat blijkt? Door een simpel foutje werden zombies algemeen goed; De iconische wezens die het nu zijn.

Night of the Living Dead
Of ze nu langzaam lopen of rennen, verbrand moeten worden of door het hoofd geschoten moeten worden en of ze nu kreunen, zeuren, krijsen of ‘braaains’ roepen, het had allemaal niet bestaan als de productiemaatschappij achter de film ‘Night of the Living Dead’ niet een klein foutje had gemaakt. Wat blijkt namelijk – zo stelt de speurneus in de YouTube-video onderaan dit artikel – het ontbreken van ‘©’ op een titelscherm veranderde de geschiedenis.

George Romero’s iconische film ‘Night of the Living Dead’ zou in eerste instantie ‘Night of the Flesh Eaters’ heten. Afgezien van het feit dat de naam verschrikkelijk bekt in vergelijking met de (nu iconische) titel, leek die titel ook te veel op een andere film die in dezelfde periode uit kwam. Dus veranderde horror-legende Romero de titel op het laatste moment.

Het probleem was, de uitgeverij vergat het copyright-symbool© op het titelscherm te plaatsen na de aanpassing, waardoor de film direct deel uitmaakte van het publieke domein. Jazeker, in de jaren ’60 was copyright zo geregeld, dat het ©-symbool het verschil maakte tussen intellectueel eigendom en collectief goed.

[gv data=”-_f2Enn8x5s”][/gv]


Pop cultuur

En dus kon iedere bioscoop, tv-zender en thuisknutselaar de film gratis liscenseren. Afgezien van de revolutionaire en vermakelijke insteek van de film, was het gratis distribueren van de film een van de factoren van het immense succes.

En dat succes voelen we nu dus nog steeds. Zombies werden collectief eigendom, wat indie-filmmakers de mogelijkheid gaf om hun eigen draai aan de wezens te geven. Massaal werden zombies gebruikt in allerlei creatieve werken. En dat tot op de dag van vandaag, door het ontbreken van één miezerig symbooltje!

[gv data=”UI1kqlt4vkA”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *