Downloaders jatten 78 miljoen van onze filmindustrie

Auteur: , 3 Reacties
Downloads kosten Nederlands filmindustrie 78 miljoen

Dat is in ieder geval de conclusie van een stel knappe koppen. Zij onderzochten hoeveel films Nederlanders downloaden en wat daarvan de gevolgen zijn voor onze filmmakers.

Marktmonitor, Ivir/Centerdata en Considerati zijn niet over een nacht ijs gegaan voor ze concludeerden dat de Nederlandse filmindustrie 78 miljoen euro misloopt door illegale downloads. Zo bekeken ze hoe vaak een selectie van 25 films gedownload werd en ondervroegen ze 2.000 Nederlanders over illegaal downloaden.

De totale jaarlijkse omzet van de Nederlandse filmmakers bedraagt 250 miljoen euro. Dat zou dus flink meer kunnen zijn, ware het niet dat lang niet iedereen betaalt voor de film die hij of zij bekijkt. Van de 2.000 ondervraagde Nederlanders gaf een kwart toe minstens een keer per jaar een film illegaal te downloaden.

Maar je kunt natuurlijk op je klompen aanvoelen dat het werkelijke aantal downloaders waarschijnlijk hoger ligt. De onderzoekers hebben dat zelf overigens ook in de gaten, want zij noemen het bedrag van 78 miljoen euro een ‘conservatieve schatting’. Het onderzoek werd uitgevoerd voordat het Europese Hof downloaden illegaal verklaarde, dus het is nog onduidelijk of filmmakers hierdoor minder inkomsten mislopen.3 reacties

Nederlandse films zijn het downloaden niet eens waard, en ook vaak een hele slechte budget rip off van een film van amerikaanse makelij
Ik hoorde op de radio dat men in het onderzoek de aanname heeft gedaan dat er van de 10 gedownloade films er 3 gekocht zouden worden wanneer downloaden niet mogelijk zou zijn. Ik kan het niet onderbouwd weerleggen, maar daar geloof ik persoonlijk helemaal niets van.
Het is sowieso tijd dat de industrie loslaat aan dat oude vergane verdienmodel….. auteursrechtelijk beschermde films en muziek (en binnenkort ook boeken) bestaat niet meer….. en kort anders maar wat op de belachelijke salarissen van die overgewaardeerde filmsterren.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).