Downloaders kunnen straks boete van 150 euro krijgen

illegaal downloaden niet meer zonder boeteDownload jij ’t liefst elke film illegaal, zodat je ze lekker thuis vanuit je luie stoel kunt bekijken? Dat gaat je binnenkort waarschijnlijk meer geld kosten dan wanneer je een bioscoopkaartje koopt.

Vanaf volgend jaar kunnen mensen die illegaal films downloaden namelijk een boete van 150 euro krijgen. Volgens Willem Pruijssers, eigenaar van Dutch Filmworks, zal het gaan om een schikkingsvoorstel. De downloader krijgt in eerste instantie een waarschuwing, maar wanneer hier niet naar wordt geluisterd zal er een bedrag van 150 euro betaald moeten worden. Nederlandse filmdistributeurs verliezen veel door het illegaal downloaden. Het kost de filmbranche zo’n 235 miljoen euro.

In ons land worden piraterijsites sinds vorig jaar beboet, maar tot nu konden individuele downloaders nog steeds onbestraft doorgaan. In andere Europese landen worden personen al wel langer beboet voor het illegaal downloaden van films. In Duitsland kan je zelfs een boete van 800 euro aan je broek krijgen.

4 reacties

  1. Vreemd dat het een paar keer in de tekst fout staat maar vervolgens wel goed wordt uitgelegd.

    Hoe graag deze niet aan de overheid gelinkte bedrijven dat ook zouden willen, boetes opleggen mogen ze uiteraard niet, het blijven ten alle tijden schikkingen.

    Boetes worden het pas zodra de rechter een uitspraak heeft gedaan.

  2. Slim van die lui om een relatief klein bedrag te eisen. Niemand die hier voor het laat voor komen. Ik hoop serieus dat er iemand wel de ballen heeft om dit te doen. Alhoewel ik denk dat zo’n filmdistributeur je dan alsnog niet gaat aanklagen. Stel je voor dat de rechter uitspraak doet in het voordeel van de downloader…. Dat wil je niet.

    Je kunt hoog of laag springen… de filmindustrie heeft het slim aangepakt. De schrik zit er goed in. Zo weinig mensen om me heen die nog downloaden….

  3. “Nederlandse filmdistributeurs verliezen veel door het illegaal downloaden. Het kost de filmbranche zo’n 235 miljoen euro.”

    Waar kan ik de bewijzen hiervoor vinden? Is dit hypothetische verkoop? Mensen die je film downloaden hadden ook een bioscoopkaartje gekocht anders? Trappen rechters hierin? Aan wie sturen ze deze 150 euro boete?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *