Dr.Dre stuurt Apple een factuur van $3,2 miljard voor Beats?

Beats by Apple
Het zou de grootste overname uit de geschiedenis van de techgigant uit Cupertino zijn: Apple wil koptelefoonbouwer Beats Electronics mogelijk overnemen voor 3,2 miljard dollar.

Het audiobedrijf, dat in 2006 werd opgericht door hiphopbaas Dr. Dre en platenbaas Jimmy Iovine, werd bekend door zijn koptelefoons met kenmerkend lage bastonen (Beats Acoustic Engine). Deze equalizer settings werd slim verpakt in een strak design en is dankzij een uitgekiende marketingstrategie wereldwijd mateloos populair geworden. Niet in de laatste plaats vanwege veelvuldige celebrity endorsement.

Acht jaar later en een samenwerking met HTC verder is Beats Electronics inmiddels een grote speler op het gebied van koptelefoons, oordopjes, bluetooth speakers en allerhande audio-accesoires. Daarnaast zijn ze in de VS actie met een streaming muziekdienst: Beats Music.

Ook dit paaldansmeisje draagt Beats by Dre @ feestje in Las Vegas
Apple wil koptelefoonbouwer Beats Electronics mogelijk overnemen

Maar wat moet Apple in godsnaam met dit bedrijf? Ze kopen wel vaker (onbekende) bedrijfjes op, meestal om de patenten die er in de la liggen of om het personeel dat er werkt. Een zogenaamde talent acquisition. Zoiets groots als het opkopen van Beats voor enkele miljarden is niet meer gebeurt sinds de aankoop van NeXT 18 jaar geleden. Toch is de bron van dit gerucht, de Financial Times, doorgaans betrouwbaar met zulke claims. Ook heeft Tim Cook recent nog laten doorschemeren dat ze niet bang zijn om dergelijke bedragen uit te geven. Want vergeet niet: Apple heeft een kasreserve van meer dan 100 miljard euro.

Iovine naar Apple

Volgens de New York Post gaat mede-oprichter en CEO Jimmy Iovine een adviseursfunctie bekleden bij Apple. De muziekveteraan, waarvan het contract bij de Universal Music Group eind 2014 afloopt, kan Apple helpen met het sluiten van deals in de muziekindustrie, waar Apple uiteraard al actief is met iTunes en sinds kort met de streaming muziekdienst iTunes Radio. Tim Cook en Iovine hebben in het verleden al meerdere gesprekken gevoerd. Bovendien worden de producten van Beats Electronics al geruime tijd in de Apple Stores verkocht.

Naast de FT zijn ook Bloomberg en The Wall Street Journal van mening dat de deal er komt. Mogelijk wordt de overname volgende week al bekend gemaakt.

UPDATE: in dit filmpje geeft Dr.Dre toe dat Beats is gekocht door Apple. Soort van.
[gv data=”XqV6vAc67d8″][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *