Draai nu Windows 1.01 in je browser

Rocking it old school
Mis je de jaren ’80 ook zo? Coke snuiven en luidruchtige overhemden Met je maten achter een klein CRT-scherm zitten, dat soort dingen. Wij ook, en daarom zijn wij zo blij dat we in ieder geval Windows 1.01 kunnen draaien in onze browser.

Voor dat extra nostalgische gevoel heeft Jeff Par nu een Windows 1.01-machine draaien binnen een Javascript venster. Mocht dat niet je smaak zijn, overigens, dan zijn er nog andere OS’en uit het jaar kruit op zijn site te vinden.

Let wel op, het gebruiksgemak is de laatste paar jaar/decennia wel wat verbeterd, dus als je serieus met die dingen aan de slag wilt moet je wel even je kennis weer wat bijspijkeren over hoe die rammelkasten ook alweer werkten.

Je kunt de Windows 1.01 machine HIER vinden. Veel plezier en vergeet niet af en toe te saven. Die dingen liepen nogal eens vast en van cloud backups had niemand ooit nog gehoord.

9 reacties

  1. Gaaf, hoor! Ik heb zelf nooit Windows 1.01 gedraaid. Ik ben pas op Windows over gegaan bij versie 3.0. Grappig wanneer je met CTRL-AL-DEL op de A: schijf kunt kijken waar je good-old Basica kunt runnen. Ah, brings back times. Wat in af geprogrammeerd…

  2. Dammit, Windows 1.0 start gewoon sneller op dan mijn Windows 8 bak!

    Moet zeggen, ik ben pas bij Windows 95 ‘ingestapt’, daarvoor heb ik nog gewoon MS-dos gedraaid, vanaf versie 3.3 t/m de laatste commerciële versie (6.0, dacht ik). Dat in combinatie met Norton Commander werkte lekkerder dan Windows 3.11 For Workgroups.Tussendoor ook nog gespeeld met OS/2 Warp, dat werd midden jaren ’90 nog gezien als serieuze concurrent voor Windows 95.

    • @RRRobert: Norton Commander inderdaad. Dat werkte super. Sommige programma’s moesten alleen in win 3.11 gedraait omdat die een beter geheugen management had. XMS en EMS geheugen etc. Met 8 MB ram was het nog puzzelen af en toe 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *