Dreigend 06-nummer tekort, zo wordt dat opgelost


Dat scheelde niet veel.

Je staat er waarschijnlijk niet zo vaak bij stil, maar de hoeveelheid beschikbare 06-nummers is eindig en er dreigt een tekort te komen aan mobiele nummers. Daarom moet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingrijpen, zo laat het agentschap weten op zijn website.

Het ACM gaat ongebruikte 06-nummers terughalen zodat ze later weer kunnen worden aangeboden aan nieuwe gebruikers. Het gaat om nummers die een jaar na afgifte nog niet in gebruik zijn genomen. Deze worden van de providers teruggenomen waarna een afkoelperiode ingaat.

Nummers ‘in de koelkast’ kunnen een jaar niet gebruikt worden, zodat men niet per ongeluk een oud nummer belt en eigenaren van nieuwe nummers potentieel continue gestoord worden vanwege de verwarring. Na een jaar worden de nummers weer uitgegeven.

Vodafone heeft volgens de toezichthouder 1.2 miljoen ongebruikte telefoonnummers teruggegeven, waarmee het afgiftepercentage (de totale hoeveelheid uitgedeelde nummers) voor het eerst sinds jaren weer onder de 90% ligt. Op deze manier is er dus een tekort voorkomen.

In totaal zouden er 60 miljoen mobiele nummers beschikbaar zijn in Nederland, waarvan er op het moment minder dan 54 miljoen van in gebruik zijn. Overigens ligt daar nog niet het plafond. Op het moment beginnen alle mobiele nummers met 061 tot en met 065 en met 068, terwijl 066 en 067-nummers gereserveerd zijn voor pagers, piepers en videotex-diensten. Als een deel van deze reeksen wordt aangewezen voor mobiele telefonie, dan komen er potentieel weer miljoenen nummers bij. We kunnen dus nog even vooruit.

Lees ook: ACM: koop niet zomaar spullen via sociale media

Nog geen reacties

  1. Voor het draaien van storings- en piketdiensten worden er nog best veel piepers/pagers gebruikt, vooral ook omdat die dingen nog enkele uren kunnen doorwerken als bijvoorbeeld het mobiele netwerk helemaal uitvalt. Die zullen de gebruikers dan ook niet snel willen afschaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *