Drinken we onbewust ons eigen plastic afval?

plastic-drinkwater
De natuur serveert ons onze eigen plastic soup.

Dat de hoeveelheden plastic die we produceren tot ongekende milieurampen leiden is bekend. Dat hele oceanen volstromen met plastic soup is ook bekend, en dat dat vele dieren een gruwelijke verstikkingsdood sterven lijkt ook niet meer te verrassen. De schokkende conclusies van een onderzoek van de universiteit van Illinois doen dat wellicht nog wel. Zij namen in 17 Amerikaanse bronnen monsters van het grondwater.

Zij vonden daarin (op 1 schone uitzondering na) plasticdeeltjes in het grondwater en bronwater. De concentratie liep op tot wel 15 deeltjes per monster. Aangezien nog niet bekend is óf de mens plastic deeltjes verdraagt en of er een grens tussen ‘normaal’ en ’te veel’ bestaat kan de hoeveelheid niet gekwalificeerd worden als goed of slecht, maar het baart onderzoekers zeker zorgen. Wel weten ze dat ze vergelijkbare hoeveelheden plastic deeltjes vinden in het oppervlaktewater in Chicago en dat is zeker niet voor consumptie geschikt.

Momenteel doet men vervolgonderzoek naar de herkomst van de deeltjes, maar zeker is dat zij van de mens afkomstig zijn. Men denkt dan vooral aan water waarmee men huishoudelijke klusjes doet en afvalwater uit de landbouw. Dit water zou sporen van allerlei plastic bevatten, die door de waterloop in het grondwater terecht komen dat wij drinken.

Het lijkt er dus op dat we, als we nu niet echt ingrijpen, onze eigen plastic soup weer opgediend krijgen door moeder natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *