Drone verliest propeller, blijft gewoon vliegen [video]

Drone verliest propeller, blijft gewoon vliegen
Hedendaagse quadcopters (ja, we noemen ze graag drones) storten vrijwel altijd neer als de aandrijving van een propeller wegvalt. Objecten van dergelijke omvang krijg je natuurlijk niet graag in je nek, en de GoPro die eronder hangt hou je ook graag heel, dus bedacht een Zwitsres bedrijf een stukje software om ze bij pech toch in de lucht te houden. Kijk maar.

ETH Zurich, een Institute for Dynamic Systems and Control, heeft een algoritme ontwikkeld waarmee quadcopters bij het wegvallen van een propeller niet stuurloos uit de lucht vallen. Zelfs als er maar één propeller overblijft is het mogelijk een noodlanding te maken.

“De storing wordt automatisch gedetecteerd door het systeem, waarna de quadcopter zich herpakt en terugvliegt naar zijn oorspronkelijke positie. Daarna wordt er een gecontroleerde landing ingezet,” aldus onderzoeker Mark Mueller.

Het vernuftige aan deze anti-val-oplossing is dat het geen extra hardware vereist. Ze kunnen het puur softwarematig oplossen en implementeren in bestaande vliegmachines. Momenteel zijn ze bezig om een patent te krijgen op de technologie, het is dus nog niet te zeggen wanneer het commercieel kan worden toegepast.

Videodemonstratie:
[gv data=”bsHryqnvyYA”][/gv]

Nog geen reacties

  1. Als dat zo doorgaat met die drones, en iedereen gaat ze strakt te pas en te onpas gebruiken, ga ik maar eens een mooie luchtbuks aanschaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *