Dropbox bekijkt je tekstdocumenten, maar leest ze niet

Hier, heb je een enorme muzieknoot!
En ze pakken niet eens spelfouten aan. Als ze dan toch je bestanden openen kunnen ze zichzelf net zo goed even nuttig maken.

Veel mensen gebruiken Dropbox als een soort van veilig kluisje op het internet, en afgezien van een lekje hier en daar is het ook een redelijk veilig systeem. Maar het blijkt nu dus dat na het uploaden sommige bestanden even geopend worden.

Er bestaat een dienst die bijhoudt waar en wanneer een bestand geopend wordt, en daarvan notificaties stuurt. Iemand heeft deze dienst laten kijken naar verschillende bestanden die naar de uploadsite zijn gegaan, en kwam er achter dan deze ergens op een server alsnog een keer geopend werden na upload. Maar alleen tekstdocumenten. De afbeeldingen en .zip-documenten werden met rust gelaten.

Dropbox zelf zegt dat het proces automatisch gebeurd, en er geen menselijke ogen naar kijken. Ze bieden de mogelijkheid om voor tekstdocumenten een kleine preview te bekijken in de browser. Daarvoor moet deze wel eerst opgebouwd worden, en dus moet het bestand geopend worden.

In een tijd waar privacy op het internet steeds minder vanzelfsprekend wordt kan je jezelf afvragen of zulk gedrag wel handig is. Aan de andere kant, de bedoelingen van Dropbox lijken goedaardig te zijn…

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *