Dubai wil veranderen in een slimme WiFi stad

Dubai Smart City
Het rijke oliestaatje in de woestijn heeft grootste plannen als het gaat om “connected” zijn en het aanbieden van “smart services” voor haar burgers. Dubai moet een echte slimme stad worden.

Momenteel loopt Dubai al redelijk vooraan als het gaat om het aanbieden van mobiele- en internetdiensten. Zo kan je bijvoorbeeld bekeuringen en telefoonrekeningen al online betalen, maar dat is slechts het begin.

Sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoem wil een deken van WiFi over Dubai leggen, zodat slimme systemen gebruikt kunnen worden om onderwijs, gezondheidszorg en andere publieke zaken te ondersteunen. Hij ziet Dubai Smart City als volgt voor zich:

“We launched a new project to transform Dubai into a smart city. Education, healthcare and general security will be managed via smart systems. The project aims to provide all Dubai residents with high-speed internet in public places, and live services and information.”

Zoiets is in een relatief klein gebied natuurlijk makkelijker te regelen dan in een groot land, maar het is interessant om te zien dat het geld wat Dubai verdient met olie niet alleen wordt gespendeerd aan dure auto’s en gouden iPad’s.

Of het WiFi-netwerk ook gebruikt kan worden om ‘vrij’ te surfen is nog niet bekend.

2 reacties

 1. Inkomsten uit de petroleum- en gassector zijn maar goed voor 3% van het BBP van Dubai..
  En als mobiel internet er toch zo goedkoop en/of veel gebruikt is lijkt het me wat nutteloos om extra in een grote Wifi-dekking te gaan voorzien?

 2. Dag ikke8866, ben jij zelf al in Dubai geweest ? . . . , ik nog niet, maar ik heb wel contact gehad met de Skeikh zelf: http://www.sheikhmohammed.ae , en dat dankzij mijn vriendin, die met hem nog zaken heeft gedaan toen ze nog als manager werkte voor een Antwerpse containerfirma, die man is de grootheidswaanzin zelfve.

  Voor zichzelf en zijn gemeenschap wil hij alles, en daarbuiten is hij in hoofdzaak bezig met valselijke beloftes te maken tegenover mensen die met zeer interessante projectideeën afkomen, waarvan ik, mijn creatieve compagnon, en mijn zakenpartner/vriendin uiteindelijk het slachtoffer van geworden zijn.

  Hij handeld volgens het princiepe dat er voor 95 % door buitenlanders wordt geïnvesteerd en hij amper voor 5 % voor zijn eigen grondgebied, en er tot nu toe voor bijna 3 triljard euro is geïnvesteerd in Dubai, Abu Dhabi, en Qatar.

  Eerst had hij vol enthousiasme ons projectplan goedgekeurd, een volledige en zéér hoge artistieke stad in detail bladgoud afwerking, waar de nadruk lag op muziek en cultuur, en meer dan anderhalf jaar na zijn mondelinge goedkeuring zag hij er terug van af, zogezegd omwille van de internationale bankencrisis, om dan in dat zelfde jaar, dat was in 2011, en in dat zelfde jaar voor zomaar eventjes het dubbele van ons voorgestelde bedrag, zomaar eventjes 70 A380 Airbus toestellen extra te bestellen, en het om een bestelling ging van meer dan 60 miljard euro.

  En nu heeft hij het in zijn kopje gehaald om helemaal connected te gaan met wifi, iets dat volgens mij al een tijdje zo is wereldwijd, maar ja, hij denkt dan ook dat hij wereld kan blijven imponeren, ons alvast sinds 2011 niet meer.

  Hij mag anderzijds van geluk spreken dat er olie gevonden is op enkele kilometers voor zijn eigen kustlijn, anders zat hij nu nog altijd zeer diep in de schulden, ook al heeft hij zijn grote broer Khalifa, die de President is van de VAE, die Mohammed wel geld hat gegeven voor de eerst ‘Burj Dubai, maar verplicht omgedoopt moest worden naar Burj Khalifa, hetgeen Khalifa zijn grote voorwaarde was om Mohammed geen imago verlies te laten lijden.

  Echter, ik heb daar in samenwerking met mijn vriendin een boek over geschreven, en zal het boek volgens ons voor Mohammed wel imago verlies veroorzaken, en mogelijk zijn Vice President- en minsterschap zou kunnen kosten.

  Ik heb daar dus alles over uitgespit, en is er reeds enorm veel vraag naar het boek, vooral vanuit de zakenwereld, maar ik moet wel medewerking krijgen van een uitgeverij, en die is er voorlopig nog niet officieel, wel is er nu een uitgeverij mij bezig, en zou hij mogelijk over enkele dagen in de winkel verschijnen en als E-book.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *