Duitse politie bezoekt 60 digitale haatverspreiders

Facebook Wall
Het plaatsen van nazistische, antisemitische of islamofobe berichten op Facebook en Twitter wordt bij de Oosterburen niet getolereerd.

Misschien wel voor het eerst wordt er serieus werk gemaakt van de bestrijding van digitale racistische drek.

Het gaat om mensen die haat spuiden in een geheime Facebook-groep. Ze deden dat tussen juli en november van vorig jaar. In een gecoördineerde actie is nu bij zestig personen een inval gepleegd. De mensen wonen verspreid over 14 provincies en er kwamen 25 verschillende politie-departementen aan te pas. Hoe de overheid aan de naam- en rugnummers van de betrokkenen kwam is vooralsnog onduidelijk.

Wel is het zo dat eind vorig jaar een deal werd gesloten door de Duitse overheid en Facebook, Twitter en Google. Die lagen toen al langer onder vuur omdat ze te weinig zouden doen aan de bestrijding van digitaal racisme. Toen is onder meer afgesproken dat zulke berichten binnen 24 uur verwijderd moeten zijn.

Op Volksverhetzung staat in Duitsland een straf van tussen de drie maanden en vijf jaar. Of de personen terecht moeten staan voor hun uitlatingen is op het moment van schrijven onbekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *