Dus toch: Apple onthoudt al jouw locaties!

apple-bewaart-locaties-privacy
Maar wij weten hoe je dit kunt voorkomen.

Als je de website van Apple bezoekt lees je al snel veel over privacy en privacybescherming. Zo lezen we onder meer:

“Apple is van mening dat privacy een fundamenteel mensenrecht is. … Safari voorkomt nu dat deelknoppen en opmerkingen­widgets op webpagina’s jou volgen zonder dat je daarmee hebt ingestemd.”

Daarnaast maakte Apple nog niet zo lang geleden bekend dat zij alle Apps aan gaat pakken die ongevraagd jouw locatie versturen. Vandaag ontdekte men echter dat Apple zelf ook alle locaties waar jij ooit bent geweest vastlegt en bewaart, dit zelfs zonder dat jij het weet.

Je kunt uiteraard raadplegen welke locaties Apple van jou heeft vastgelegd. Dit doe je door het volgende menu te volgen nadat je de telefoon ontgrendeld hebt: Je gaat naar het menu ‘instellingen’ en vervolgens naar ‘privacy’. Hierna klik je op ‘locatievoorzieningen’. Vervolgens kies je voor ‘systeem’ en ‘belangrijke locaties’. Je ziet dan direct een overzicht van alle locaties waar je ooit met de telefoon geweest bent. Door een locatie aan te tikken kun je zeer gedetailleerde informatie raadplegen over die locatie. Zo kun je zien hoe vaak en hoe lang je er geweest bent, maar ook op welke data je daar te gast was. In sommige gevallen geeft Apple de bestemmingen zelfs een aanduiding zoals ’thuis’ of ‘werk’.

Als dit voor jou wat te veel van het goede is kun je gelukkig de optie ‘geschiedenis verwijderen’ kiezen. Ook kun je met de optie bovenaan in het menu de locatievoorzieningen uitzetten. Apple zal dan in het vervolg geen locaties meer vastleggen.

In haar commentaar geeft Apple aan dat zij deze informatie opslaat en bewaart om jou persoonlijke informatie, zoals voorspelbare verkeersinformatie en betere ondersteuning bij foto’s te bieden. Ook geeft Apple aan dat zij de data versleutelt bewaart en nooit zonder jouw toestemming met derden zal delen. Daarnaast geeft Apple aan dat zelfs een vriend die jouw telefoon gebruikt niet zonder gezichtsherkenning of vingerafdruksensor bij de gegevens kan komen. Dit laatste is wellicht zo, maar getest op een iPhone 4 kun je de locaties op een ontgrendelde telefoon zonder moeite raadplegen of aan en uit zetten.

Apple is overigens niet de enige die deze ‘service’ biedt met haar besturingssysteem. Google bleek eerder, onder andere via Android, graag te willen weten en vast te leggen waar je uithangt.

3 reacties

 1. Zoals gebruikelijk … oud nieuws.

  Weer apples met peren. Deze gegevens worden versleuteld op telefoon bewaard. Kan je uitzetten en worden zelfs niet met apple gedeeld. Ze blijven dus PRIVE. Deze functie is al tijden bekend.

  Dat is een heel ander verhaal / functie dan de locatie gegevens die door ome google of chinezen worden verzameld !

   • @simonmc: ja hoor … zat … maar niet in dit onzin bericht en gelukkig veel minder dan google en chinezen.

    Straks gaan ze hier nog posten dat apple privacy schend omdat ze fotos lokaal opslaan op een iphone !!!

    En dan hierboven noemen “vandaag ontdekte men” … man “google” eens op “belangrijke locaties IOS” voordat men deze “net ontdekte” onzin post !!!

    Kom op zeg … google stuurt locatie gegevens naar servers .. slaat ze extern op .. verkoopt ze om extra geld te verdienen over rug van klanten privacy.

    Maar apparata pikt uitgerekend deze onzin er uit om te noemen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *