EA geeft boeven gewoon FIFA-accounts van streamers

Prominente FIFA-spelers melden dat hun accounts gehackt zijn, maar nu blijkt dat EA ze gewoon weggaf aan slimme hackers.

Sinds deze maand klagen tientallen streamers en andere prominente FIFA-spelers dat hun accounts zijn gehackt. Nu geeft Electronic Arts toe wat de oorzaak is van het hele drama: menselijke fouten en social engineering. Het komt erop neer dat EA de FIFA-accounts gewoon aan boeven heeft gegeven, zonder het medeweten van de rechtmatige eigenaren van de accounts!

FIFA-accounts gestolen

Streamers spelen doorgaans de online FIFA-modus Ultimate Team en daar gaat behoorlijk veel geld in om. Als je een goede voetballer krijgt is dat een gigantisch voordeel vanwege het pay-to-win-mechanisme. Daarbij moeten streamers goede teams hebben om kijkers te kunnen entertainen met goede games.

Dat maakt de streamers ook een doelwit voor ‘hackers’, die nu via vrij simpele methodes de FIFA FUT-accounts hebben leeggeroofd. De boeven hebben de EA-helpdesk gecontacteerd en zich voorgedaan als de streamers. Vervolgens zijn met wat overtuigwerk de e-mailadressen van de streamers achterhaald. Hierna was het kwestie van het account resetten, vermoedelijk via de gekraakte e-mailadressen.

‘Willekeurige gozer krijgt mijn account’

Een getroffen streamer Bateson beschrijft het voorval op Twitter met een metafoor: “Het is alsof ik mijn gereedschap voor mijn werk in mijn werkbusje heb gedaan. Vervolgens heeft de maker van het busje de sleutels aan een willekeurige gozer op straat gegeven zonder mij erbij te betrekken.”

EA belooft dat FIFA-accounts voortaan nog beter beveiligd worden en biedt zijn excuses aan voor het voorval. Naar eigen zeggen zijn grofweg 50 accounts getroffen. De uitgever gaat ook kijken naar het supportsysteem en of daar beter gereageerd kan worden op mogelijke phishing, social engineering en hackers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *