Economen maken zich zorgen over de invloed van crypto

Economen maken zich zorgen over de invloed van crypto

Economen maken zich zorgen over de invloed van crypto

Een aantal belangrijke economen van het IMF maken zich grote zorgen over de toenemende invloed van crypto op aandelen.

Crypto’s werden in het begin niet serieus genomen en aandelen waren oppermachtig. Aandelen hadden dan ook niks te vrezen van deze digitale munten. Hoe anders is het nu, waar crypto’s veel waard zijn. Tevens werden de digitale munten gebruikt om andere soorten activa af te dekken, denk hierbij aan aandelen of goud. Maar nu weerspiegelen de koersen van de crypto’s meer en meer de aandelen.

IMF economen maken zich zorgen over crypto

De economen Adrian Tobias, Tara Iyer, en Mahvash S. Qureshi schrijven hierover op een blog van het IMF. Daar staat “de toegenomen en omvangrijke co-movement en spillovers tussen crypto- en aandelenmarkten wijzen op een toenemende onderlinge verbondenheid tussen de twee activaklassen. Dit maakt de overdracht van ‘schokken’ mogelijk die de financiële markten kunnen destabiliseren.”

Ze verwijzen naar een nieuwe onderzoek van een van de economen, dat aantoont dat er een risico bestaat van besmetting over de financiële markten heen. Dat zou betekenen als er iets mis gaat met de crypto ’s dat alles misgaat. Hun oplossing is niet verassend: het drietal pleit voor een wereldwijd regelgevingskader om bedreigingen van de financiële stabiliteit af te zwakken.

Regulatie

Dat moet de oplossing zijn! Nog meer regels. En natuurlijk meer invloed voor het IMF, maar dat terzijde. Aandeelmarkten kennen dat al en zijn gereguleerd door hun gastlanden. Dat is niet zo met de digitale munten. De economen vinden dat elk regelgevend kader vereisten moet bevatten voor banken over hun blootstelling aan crypto-activa. Dit zou een van de oplossingen kunnen zijn, aldus het IMF.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *