Een blik in Apple’s geheime testcenter

apple-geheim-testcenter
Dit gebeurt er met de chips in jouw iPhone.

Niet alle afdelingen van Apple zijn gehuisvest in het indrukwekkende Apple Park. Vlak buiten deze campus staat namelijk een al even nieuw gebouw. Het verschil is dat de exacte locatie niet bekend is en ook zeker niet gebruikt wordt voor PR. Hier vinden namelijk de tests plaats van de onderdelen voor zij in jouw iPhone of MacBook verdwijnen.

Bij hoge uitzondering heeft Apple voor een select gezelschap de deur een beetje open gezet. Dit nadat er kritiek kwam op het privacybeleid van de telecom-gigant. In de faciliteit komen de journalisten in een surrealistische wereld. Foto’s maken mocht amper, maar de beschrijving is grafisch genoeg.

Zoals je op de foto ziet worden de chips aangesloten op een moederboard. Het moederboard wordt vervolgens in een behuizing geplaatst en daarna begint de marteltest. De chips worden blootgesteld aan temperaturen van – 40 tot + 110 graden Celsius. Ook worden de chips fysiek mishandeld en getest om te zien of er onder extreme omstandigheden schade optreedt. Hoewel Apple natuurlijk goede klantervaringen wil is de schokbestendigheid niet eens de voornaamste reden voor dit merkwaardige proces.

Apple test namelijk vooral of er onder extreme omstandigheden een inbreuk op de privacy van de gebruiker kan worden gepleegd. Apple is zo voorzichtig omdat er aan een chip niets meer te veranderen valt wanneer deze in de smartphone zit. Een fout kan dus enorme gevolgen hebben voor de privacy van gebruikers en daarmee de reputatie van Apple. Het was immers Steve Jobs al die erop hamerde dat privacy een recht is voor alle gebruikers.

Wanneer de chips de extreme crash test hebben doorstaan worden zij naar een volgende ruimte gebracht. Hier worden de chips ingebracht in een ‘secure enclave’. Dit veilige gebied is in elke Apple-device ingebouwd om de chip te beschermen tegen andere vormen van poging tot datadiefstal. Ook zie je in deze ruimte alle softwarematige privacy-waarborgen, zoals biometrische gegevens en versleutelingen opgeslagen. Volgens Apple onbereikbaar voor derden.

apple-assemblage-chip

In een bijzonder lang en pr-achtig interview over privacy dat bij dit kijkje achter de schermen hoort, onthulde Apple tevens een nieuwe techniek. Men heeft in de laatste iPhones en iPads een nieuw blok ingebracht, de Apple Neural Engine. Dit blok is helemaal gericht op privacy en snelheid van AI-toepassingen.

Om persoonlijke data veilig te stellen heeft Apple in het geheime complex zelfs een fitness-ruimte nagebouwd. Hier worden oefeningen gedaan om data te verzamelen die men niet bij klanten wil verzamelen. Op basis van deze data worden de algoritmes voor gezondheidsfuncties ontwikkeld. Ook wordt hier getest hoe mensen de data van de gezondheidsproducten van Apple zouden willen kraken en hoe dit voorkomen kan worden.

Zo laat Apple op alle manieren zien dat zij werkt volgens de principes ‘Privacy by design‘ (toestellen zo ontwerpen dat privacy van de gebruiker gewaarborgd is) en ‘privacy by default‘ (zodanig ontwerpen dat zo min mogelijk data van gebruikers nodig is en dat de nodige data maximaal beveiligd is).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *