Eén feature die streamingservices als Disney+, Netflix en AppleTV missen

Lekker op pauze zetten
Pauzeer maar even, ja.

Eigenlijk iedere film, serie of verhalend kunstwerk dat ooit gemaakt is bevat een gemene deler; het gaat om een uitzonderlijke, abnormale situatie. Karakters beginnen meer dan eens (zoals wij in het echte leven) met een 9-tot-5-baan, gewoon huishouden of gebruikelijke relatie, voordat hun wereld over de kop gaat. Wat alle grote streamingdiensten zoals Disney+, Netflix en Apple TV daarentegen niet lijken te begrijpen, is dat het echte leven soms net als een film is: onvoorspelbaar. Met dat in het achterhoofd kun je je dan afvragen waarom we ons abonnement niet kunnen pauzeren.

Dat is in elk geval de vraag die Phillip Prado (via: AndroidAuthority) oproept in zijn artikel. En het is geen gekke vraag. Thuis heeft iedereen ontzettend veel aan alle abonnementen. Een sloot aan abonnementen voor streamingdiensten, een bioscoop-pas, mobiele games-service van Google en Apple, muziek en zelfs verdomde sportschoenen en hoge kwaliteit speakers. Maar wat nou als je een tijdje niet thuis bent?

Stel je gaat op vakantie, je hebt een heel drukke maand op het werk, je zit even hartstikke krap en probeert wat geld te besparen of je wilt lekker een paar weken detoxen van al je schermtijd. Er is dan op het moment maar één mogelijkheid om dat voor elkaar te krijgen (naast gewoon te blijven betalen, natuurlijk) en dat is de abonnementen opzeggen. Dat is natuurlijk belachelijk veel werk, want naast het opzeggen moet je vervolgens weer al je gegevens invullen en een abonnement afsluiten als je een heerlijke Netlfix comedy wilt checken of zo.

Het zou dan een geweldige oplossing zijn als je – bijvoorbeeld halverwege de maand – een kleine pauze kan inlassen. Het is immers behoorlijk raar dat we soms betalen voor een service (zoals Sonos’ speakers) als we er niet eens gebruik van kunnen maken en zo betaal ook niet geheel onbelangrijk geen weggegooid geld als je dat niet wilt.

Maar daar is gelijk ook de reden waarom geen enkele grote streamingservice de functie op het moment aanbiedt: geld. Het hele idee achter een subscriptie is natuurlijk dat je, ondanks het feit dat je het helemaal niet gebruikt, toch blijft betalen. Sterker nog, hoe minder gebruik je maakt van een service, hoe meer een bedrijf als Netflix aan je verdient.

De menselijke psyche is daarbij het zwakke punt, want een abonnement opzeggen roept al gelijk het FOMO-syndroom op, ook wel ‘fear of missing out’ genoemd. Deze hippe afkorting is eigenlijk niets meer dan een constante drang om overal bij te horen. Zeg je Apple TV op, dan kún je straks de nieuwe Band of Brothers helemaal niet kijken, ook al zullen veel mensen het praktisch gezien helemaal niet eens doen.

Toch is het vanuit een zakelijk oogpunt juist helemaal geen gek idee, zo bepleit Prado in zijn artikel. Veel bedrijven vergeten namelijk op ten duur dat de klant geen geldkoe is die lekker uitgemolken kan worden, maar een ‘fan’ van het merk en de service. Hoe kun je een klant nu beter aan je binden dan door hem te behandelen als niets anders dan een mens?

Dus, zo concludeert hij, dat zouden grote bedrijven moeten gaan realiseren. “Features zoals het pauzeren van een abonnement vereisen dat een bedrijf de directe winsten aan de kant schuiven voor lange termijngroei. En uiteindelijk zijn het bedrijf die op de lange termijn inzetten, die bovenaan eindigen.”

Het is overigens nog niet gezegd dat geen enkel bedrijf dit gaat doen. Apple TV en Disney Plus zijn nog niet officieel uit en naarmate abonnementen een steeds groter onderdeel van ons leven worden, zullen meer mensen zich afvragen waar ze in godsnaam zoveel voor moeten betalen. En hopelijk zijn er dan langzaam grote jongens die het beste met ons, nederige betalende onderdanen, voor zullen hebben.

Lees ook: Verrassend: dit zijn de plannen van Apple TV + & Netflix

Nog geen reacties

 1. Zelfs gewoon pauzeren met Disney+ is lastig. Even plassen gaat prima, maar als je langer als 10 minuten de film op pauze hebt staan moet de je app en je TV compleet afsluiten, opnieuw opstarten en koppelen om weer verder te kijken. Fix eerst dat probleem maar…

   • @yannickspinner: Ik gebruik Disney als app op een Android telefoon (Samsung S8) en koppel deze middels de Chromecast aan de TV. Deze is wel Smart, maar echt van de eerste generatie dus Chromecast werkt gewoon het beste. Bij Netflix kan je prima een uurtje de film op pauze laten staan, en gaat koppelen, doorspoelen of wat dan ook sowieso soepeler.

 2. Doorlopende abonnementen zonder gebruik zijn de kurk waarop de sportscholen drijven. Ik vind het ook wat onlogisch om een abonnement te kunnen pauzeren, zeker een all-you-can-eat abonnement als Netflix of de sportschool. Daarvan kun je veel of weinig gebruiken, het werkt gewoon twee kanten op. Ik ben veel op reis, maar de abonnementen thuis lopen gewoon door. De oplossing daarvoor is niet abonnementen pauzeren maar je aantal abonnementen beperken.

 3. In dat geval wil ik ook mijn hypotheek, wegenbelasting, gemeentelijke belastingen, etc. 3 weken ‘pauzeren’ tijdens de zomervakantie.

  Nee ik vind het niet vreemd dat deze optie niet bestaat. Wil je niet betalen, zeg het dan maar op. Zo veel werk is dat nu ook weer niet.

 4. Het voordeel van het groeiende aantal diensten is dat de fomo er van overgaat.
  Ik kan me geen abonnement op én Netflix én Disney én Filmnet én Ziggo movies en Apple dinges veroorloven en als er drie kan missen kan ik ze ook allemaal missen. 🙂
  Dus laveert ik van de ene gratis proefperiode naar de andere drie maanden voor half geld aanbieding en bespaar bakken met geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *