Een maanwandeling vanuit je huiskamer met Oculus Rift

Maanrobot
Zonder training en levensgevaarlijke ruimtemissie toch kunnen rondkijken op de maan, dat lijkt ons wel wat. Deze robot en de Oculus Rift gaan dat mogelijk maken.

Onderzoekers aan de Carnegie Mellon University doen mee aan een wedstrijd van Google, waarin teams strijden om een robot op de maan te krijgen die videomateriaal terug naar aarde stuurt. Achttien teams doen mee voor een prijs van 30 miljoen dollar. De uitvinding van het Carnegie-team moet een live videofeed gaan verzorgen, die vervolgens door de virtual-realitybril Oculus Rift te bekijken is.

Zelf rondkijken
De robot kan tevens bestuurd worden, zodat degene met de Rift zelf bepaalt waar de robot heen kijkt of naartoe rijdt. Hierdoor lijkt het dus echt alsof je op de maan staat. Om de robot op de maan te krijgen werkt het team samen met SpaceX, de ruimtevaartorganisatie van Elon Musk (Tesla). Als alles meezit, wordt de Oculus-robot in 2016 naar de maan gestuurd.

James Shafrir is de teamleider, en als het aan hem ligt rijden er in de toekomst honderden soortgelijke robots op de maan rond. “Voor kinderen wordt het mogelijk om iets te ervaren wat nog maar twaalf mensen meegemaakt hebben”, zo zegt Shafrir in een gesprek met de BBC. Hij stelt dan ook een toekomst voor waarin er in ieder klaslokaal een Oculus Rift te vinden is, zodat de maan geen geheimen meer voor ons heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *