Een tweedehands grafische kaart of processor: goedkoop of duurkoop?

tweedehands-cpu-gpu-wel-of-niet
Deze computerexpert weet het antwoord.

Als je overweegt om een tweedehands grafische kaart te kopen moet je jezelf realiseren dat dit risicovoller is dan het kopen van een reguliere processor. Dit komt door twee factoren. Ten eerste bestaat een grafische kaart uit meer bewegende onderdelen dan een reguliere processor en ten tweede is het probleem dat je een GPU makkelijk kunt overklokken oftewel kunt overbelasten, waardoor slijtage sneller optreedt dan wanneer je hem regulier gebruikt. De computerexpert uit het onderstaande (Engels gesproken) filmpje vindt het pas relevant als je minimaal 50% korting kunt krijgen.

Eigenlijk is het alleen te doen als je met een bekende handelt en hem vertrouwt als hij zegt dat er niets bijzonders mee gebeurd is. Er is immers nog geen refurbished keurmerk voor processors en/of grafische kaarten.

In dit filmpje legt hij exact uit wat het probleem kan zijn.

[gv data=”Penrku9GT8M”][/gv]

Dit ligt anders voor het kopen van een tweedehands processor.

Het risico van een gebruikte processor ligt lager omdat er minder bewegende onderdelen zijn. De onderdelen zijn bovendien robuuster, zodat de kans dat hij de geest geeft klein is. Het is hierbij belangrijk om op de verkoper te letten. Het is een goed teken als deze meerdere (misschien wel honderden) van deze processoren aanbiedt. Dit betekent namelijk dat het een opkoper van computers is die ze uit elkaar haalt om de onderdelen te kopen. Normaal gesproken komen deze van bedrijven, zoals kantoren, die geen overdreven zwaar gebruik van de processoren maken. Bovendien hebben ze vaak genoeg mogelijkheden om de processor om te ruilen als er toch iets mis zou zijn.

Een ander aandachtspunt is het moederbord. Je moet zorgen dat deze processoren op een gangbaar moederbord passen dat niet te duur is. Nog beter is als het past op een moederbord dat je al hebt.

Ook hier geldt dat je natuurlijk wel de goede prijs moet zien te bedingen. Meestal is bij groothandelaren ook een betere prijs te verkrijgen. Er is dan ook vaak onderhandeling mogelijk om de prijs nog iets naar beneden te brengen.

Wanneer het om (ver)koop met particulieren gaat is het wellicht beter om naar een heel systeem te kijken. Spreek dan bij voorkeur fysiek af en zorg dat je het systeem ziet spelen. Je kunt dan de andere onderdelen verkopen en zo een goedkope deal scoren als je de prijs minus andere onderdelen rekent voor jouw ‘nieuwe’ processor. Ook hier legt de expert het nog een keer uit.

[gv data=”ogb7zYm6r5A”][/gv]

Happy hunting!

Als je toch bezig bent, wie slim handelt kan nog wel iets verdienen met zijn/haar smartphone.

Nog geen reacties

  1. Ik heb twee keer een tweedehands videokaart gekocht. De eerste keer ging het om een kaart van 20 euro die ik kocht van iemand die zo’n beetje elke zes maanden een systeem upgrade uitvoert (en deze kaart had -ie al meer dan een jaar op de plank liggen); het ding was voor mij gewoon beter dan diegene die op dat moment al in m’n pc zat en gaf nét voldoende boost om de pc vervanging nog met een jaartje uit te stellen. En in m’n huidige pc zit zelfs een tweedehands videokaart die exact gelijk is aan de kaart die ik al had bij aanschaf; deze kaarten draaien nu gebroederlijk in SLI-opstelling.

  2. Ik denk dat je voornamelijk moet afgaan op de betrouwbaarheid van de vorige gebruiker. Op twee hele grote tech community websites (TW & HWI) kun je aan de hand van iemands profiel zien waar een product voor is gebruikt, hoelang en soms zelfs voor wat.

    Goede afspraken maken onderling. Dat helpt al om een goede 2e hands processor of GPU te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *