Een Van Gogh Sterrennacht voor maar 200 dollar?

Een Van Gogh Sterrennacht voor maar 200 dollar?
Een Russische start-up reproduceert beroemde schilderijen voor maar 200 dollar. Dit wordt ook nog op zo’n manier gedaan dat ze bijna niet van echt te onderscheiden zijn.

Prixel gebruikt hiervoor een 3D-printer die exact de kwast streken kan reproduceren. Natuurlijk waren er al eerder reproducties beschikbaar maar nog nooit zo goedkoop. De printers zijn speciale grootformaat UV-printers die de kleuren van de schilderijen en het lichtval precies kunnen nabootsen.

De schilderijen worden in vijf lagen opgebouwd. Er zijn ook schilderijen beschikbaar die in 20 lagen worden opgebouwd, deze zijn nog minder goed van echt te onderscheiden. Maar hier zit uiteraard ook een hoger prijskaartje aan. Naast de reproducties van Van Gogh zijn er ook schilderijen van Matisse en Picasso in de aanbieding.

Fujifilm heeft een vergelijkbare printer en heeft in samenwerking met het Van Gogh museum ook reproducties op de markt gebracht. Maar deze schilderijen worden aangeboden voor 25.000 euro. Ik zit me nu alleen nog steeds af te vragen hoe het mogelijk is dat er zomaar vervalsingen op de markt worden gebracht die bijna niet meer van echt zijn te onderscheiden.

Zo is Prixel nu ook in onderhandeling met de Hermitage in St. Petersburg. Het voorstel is om de echte waardevolle schilderijen te vervangen voor reproducties. Als het gaat om de schilderijen te beschermen voor de toekomst snap ik het nog, maar om dan vervolgens meer reproducties te maken en deze te verkopen vind ik het toch vreemd.

Prixel beweert al meer dan 300.000 reproducties te hebben verkocht via Amazon waarbij Van Gogh en Matisse de meest populaire kunstenaars zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *