Een volle tank betaal je in België met je smartphone

Auteur: , 23 Reacties
Een volle tank betaal je in België met je smartphone

Tankpas? Zo ouderwets.

Zo, jij hebt een grote! En weer moet je uitleggen dat je portemonnee fungeert als derde been. Hoewel we steeds minder contante flappen op zak hebben, nemen het aantal pasjes in rap tempo toe. Een pinpas, creditcard, parkeerkaart, kentekenbewijs en een IKEA family card voor de gratis koffie. Al die pasjes in de portefeuille maken de boel behoorlijk dik. Nu kun je net als Gerard van werk zo’n kek hoesje kopen voor je smartphone, waar de pasjes in kunnen. Maar dit is ook niet alles.

De Belgische bank Belfius komt met een handige oplossing om de passen terreur in je portemonnee tegen te gaan. Het bedrijf gaat klanten de mogelijkheid geven om een volle tank diesel of brandstof af te rekenen met je smartphone. Dit werkt door middel van de applicatie van Belfius.

Vanaf volgende week dinsdag gaat de nieuwe betaalmogelijkheid live. Wel opletten, want alleen bij tankstations van Lukoil kunnen klanten terecht om af te rekenen met de smartphone. Lukoil en Belfius hebben het platform ontwikkeld in samenwerking met startup Carpay Diem. Het voordeel van deze betaalmogelijkheid is dat men niet langer naar een betaalterminal hoeft te lopen. Betalen met de smartphone kan vanaf de stoel. De app vraagt je locatie op en weet zo waar je bent. Vervolgens selecteer je via de smartphone een beschikbare pomp en het systeem zal de boel ontgrendelen zodat je kunt tanken. Na een tankbeurt zal het verschuldigde bedrag afgeschreven worden van de bankrekening.

Voor de zakelijke rijder is het handig dat de applicatie een overzicht maakt van alle transacties. In de toekomst moeten gebruikers van de app persoonlijke aanbiedingen krijgen, zodat het ook financieel interessant wordt om op deze manier een volle tank af te rekenen.

Foto: 488 Spider bij de pomp, via @mraygo op Autojunk23 reacties

Ik tankte vorig jaar ergens midden in Rusland in een klein gehucht langs een doorgaande route, en daar stonden al stickers op het raampje van tankstation dat je ook met Apple en Google pay services kon betalen. Is dit zo vernieuwend dan?
@fanboy: Zeker niet vernieuwend. Kan hier al geruime tijd.
@fanboy: daarvoor moet je nog steeds uitstappen, en in plaats van je pinpas hou je je telefoon tegen het pinapparaat aan.
@gwnbmw: ik blijf altijd gewoon zitten hoor, uiteindelijk is mijn vrouw het wachten op de pompbediende zo zat dat zij uitstapt en de honneurs waarneemt. Ook met die Belfius app zal er iemand moeten uitstappen, of bedien je de pomp (en je tankklepje) ook met die app?
@fanboy: de gulag vergelijken met België… De Russen vinden zelf België een te zware straf voor hun criminelen.
Ik denk dat ik in Nederland omgerekend wel 20x de tank kan volgooien voor de prijs die mijn iPhone oplevert..bedoel maar..
Rij na het tanken altijd weg zonder te betalen. Denk dat ze dat op kenteken kunnen natrekken of zo. Krijg de rekening altijd thuis op de mat. Super handig maar wel iets duurder dan direct afrekenen.
Ik vind het een top idee. Nooit cash op zak, en toch een portemonnee welke uit zijn voegen barst. M’n rijbewijs en legitimatiebewijs vallen van ellende uit elkaar door al het andere plastic. Een Digid App voor legitimeren, een ANWB app in plaats van een pasje, een AH bonuskaart app, een sportschool app, zo kan ik nog wel even doorgaan…. Laat de pasjes maar verdwijnen!
@dutchdriftking: je hebt gelijk, totdat je telefoon leeg is…
@2wheeler: volgens mij hebben meer mensen een oplader voor hun telefoon in de auto dan een reservewiel…
@dutchdriftking: pssst, check de stocard of vergelijkbare apps. Ik heb alleen nog bankpassen, tankpas en rijbewijs in m’n portemonnee
@dutchdriftking: Even een Secrid scoren. Voordeel is dat je direct al minder cash op zak hebt omdat die krengen niet heel goedkoop zijn, maar wat een fijne portemonee. Gaat lang mee ook. In die van mij passen tien pasjes en dat is meer dan zat. Het merendeel reken ik af met mijn telefoon en op een Freebees-kaart na heb ik geen klantenpassen. En misschien dat ik die ook maat ditch want na 25.000 kilometer peut verstoken staat er voor net twee tientjes op die ik dan kan inwisselen voor korting op producten die in de winkel veel goedkoper zijn…
@dizono: Binnenkort jarig, ik zet hem op de lijst :)
@dutchdriftking: ik zou t doen ja, puike portemonnee, Nederlands product gemaakt in Leiden door mensen met “afstand tot de arbeidsmarkt”. Bijzonder unieke combinatie dus, mooi, degelijk (heb mijne al een jaar of drie of vier), en mensen houden werk die anders thuis zaten en geld kosten.
Carpay Diem… geniaal
Bij 9 van de 10 pompen waar ik kom staat expliciet aangegeven dat het gebruik van mobiele telefoons verboden is. Hoe ze dat gaan rijmen?
via iPhone app
Het gebruik van uw telefoon is verboden, behalve voor uw tankbeurt en andere noden.
Fijn dat de Belgen dit nu ook hebben maar ik doe dit toch al ruim een jaar met On the Go. Werkt, behalve bij Shell, bijna overal. Aanrader!
@rynnus: Maar bij On The Go moet je op voorhand het bedrag kiezen waarvoor je gaat tanken. Vrij vervelend als je een volle tank wil. Met deze app betaal je achteraf.
@sonnybbq: Vroeger kon je inderdaad achteraf binnen een paar uur betalen. Tegenwoordig knal je gewoon een bepaald saldo op je account en klaar is kees. Nog steeds veel makkelijker dan zelf afrekenen.
Hier in Engeland kan je bij de Shell ook betalen met Paypal o.a.
Binnen een decennia betalen we alleen nog maar digitaal
@shadowbroker:oh nee, wat moet ik dan met mijn zwarte geld ?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).