Een volle tank betaal je in België met je smartphone

Een volle tank betaal je in België met je smartphone
Tankpas? Zo ouderwets.

Zo, jij hebt een grote! En weer moet je uitleggen dat je portemonnee fungeert als derde been. Hoewel we steeds minder contante flappen op zak hebben, nemen het aantal pasjes in rap tempo toe. Een pinpas, creditcard, parkeerkaart, kentekenbewijs en een IKEA family card voor de gratis koffie. Al die pasjes in de portefeuille maken de boel behoorlijk dik. Nu kun je net als Gerard van werk zo’n kek hoesje kopen voor je smartphone, waar de pasjes in kunnen. Maar dit is ook niet alles.

De Belgische bank Belfius komt met een handige oplossing om de passen terreur in je portemonnee tegen te gaan. Het bedrijf gaat klanten de mogelijkheid geven om een volle tank diesel of brandstof af te rekenen met je smartphone. Dit werkt door middel van de applicatie van Belfius.

Vanaf volgende week dinsdag gaat de nieuwe betaalmogelijkheid live. Wel opletten, want alleen bij tankstations van Lukoil kunnen klanten terecht om af te rekenen met de smartphone. Lukoil en Belfius hebben het platform ontwikkeld in samenwerking met startup Carpay Diem. Het voordeel van deze betaalmogelijkheid is dat men niet langer naar een betaalterminal hoeft te lopen. Betalen met de smartphone kan vanaf de stoel. De app vraagt je locatie op en weet zo waar je bent. Vervolgens selecteer je via de smartphone een beschikbare pomp en het systeem zal de boel ontgrendelen zodat je kunt tanken. Na een tankbeurt zal het verschuldigde bedrag afgeschreven worden van de bankrekening.

Voor de zakelijke rijder is het handig dat de applicatie een overzicht maakt van alle transacties. In de toekomst moeten gebruikers van de app persoonlijke aanbiedingen krijgen, zodat het ook financieel interessant wordt om op deze manier een volle tank af te rekenen.

Foto: 488 Spider bij de pomp, via @mraygo op Autojunk

Nog geen reacties

  1. Ik tankte vorig jaar ergens midden in Rusland in een klein gehucht langs een doorgaande route, en daar stonden al stickers op het raampje van tankstation dat je ook met Apple en Google pay services kon betalen. Is dit zo vernieuwend dan?

  2. Rij na het tanken altijd weg zonder te betalen. Denk dat ze dat op kenteken kunnen natrekken of zo. Krijg de rekening altijd thuis op de mat. Super handig maar wel iets duurder dan direct afrekenen.

  3. Ik vind het een top idee. Nooit cash op zak, en toch een portemonnee welke uit zijn voegen barst. M’n rijbewijs en legitimatiebewijs vallen van ellende uit elkaar door al het andere plastic. Een Digid App voor legitimeren, een ANWB app in plaats van een pasje, een AH bonuskaart app, een sportschool app, zo kan ik nog wel even doorgaan…. Laat de pasjes maar verdwijnen!

    • @dutchdriftking: Even een Secrid scoren. Voordeel is dat je direct al minder cash op zak hebt omdat die krengen niet heel goedkoop zijn, maar wat een fijne portemonee. Gaat lang mee ook. In die van mij passen tien pasjes en dat is meer dan zat. Het merendeel reken ik af met mijn telefoon en op een Freebees-kaart na heb ik geen klantenpassen. En misschien dat ik die ook maat ditch want na 25.000 kilometer peut verstoken staat er voor net twee tientjes op die ik dan kan inwisselen voor korting op producten die in de winkel veel goedkoper zijn…

  4. Bij 9 van de 10 pompen waar ik kom staat expliciet aangegeven dat het gebruik van mobiele telefoons verboden is. Hoe ze dat gaan rijmen?

  5. Fijn dat de Belgen dit nu ook hebben maar ik doe dit toch al ruim een jaar met On the Go. Werkt, behalve bij Shell, bijna overal. Aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *