Eerste officiële stap gezet naar verdwijnen headphonejack

audio usb type-c
Ben je een fan van de 3,5mm-audiojacks? Geniet er dan nog maar even van, grote kans dat de aansluiting gaat verdwijnen.

Deze week heeft het USB Implementers Forum namelijk de USB Audio Device Class 3.0 aangekondigd. Deze nieuwe audiotechniek voor USB heeft twee grote voordelen: het verbetert de audiokwaliteit via USB Type-C drastisch en het zorgt ervoor dat koptelefoons amper invloed hebben op de batterij van je toestel. Daarnaast kunnen er nieuwe details gecodeerd worden, waardoor signalen zoals pauze en volume makkelijk verwerkt worden.

Nadat zowel Motorola met de Moto Z als Apple met de iPhone 7 de headphonejack uit hun smartphone hebben gehaald, zag USB-IF haar kans schoon om deze trend voort te zetten. Door de USB Audio Device Class 3.0-specificatie wordt het voor zowel fabrikanten van smartphones als voor koptelefoonproducenten aantrekkelijker om audio via USB-C te laten verlopen, aangezien het nu zo goed als dezelfde functionaliteiten heeft als de 3,5mm-audiojacks.

Smartphones kunnen door het verwijderen van de headphonejack dunner gemaakt worden, er is meer ruimte voor hardware in toestellen en het waterdicht maken wordt makkelijk. Daarnaast kan het energieverbruik verlaagd worden. Na Motorola en Apple lijken nu ook de nieuwe toestellen van Samsung en HTC afscheid te nemen van de 3,5mm-audiojacks.

4 reacties

  1. Dan hoop ik toch wel dat ze telefoons gaan bouwen met 2 USB-C poorten, want het komt toch regelmatig voor dat ik muziek luister terwijl de telefoon ook aan de powerbank zit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *