Eerste preview van Windows 9 komt dit jaar al uit

Windows 9
Windows 8-haters, jullie gaan Windows 9 waarschijnlijk weer tof vinden.

Microsoft heeft eerder al aangegeven dat Windows 9 in het voorjaar van 2015 zal verschijnen. Tegenover ZDNet lieten bronnen binnen het bedrijf weten dat er dit najaar echter al een publieke bètaversie van Windows 9 wordt gelanceerd.

Diezelfde bron claimt dat Windows 9, intern aangeduid als Threshold, zich meer zal richten op desktopgebruikers. Het wordt een aangenamer OS voor systemen met een muis en toetsenbord, waarmee Microsoft de touchscreenfocus van Windows 8 los lijkt te laten. Ook komt het startmenu weer terug, dat in Windows 8 verdween (Windows 8.1 was tussenstap met de herintroductie van de startknop, maar nog zonder startmenu). Het startmenu zal wel een stuk kleiner zijn dan in eerdere versies.

Aanpassen aan scherm

Een ander opmerkelijk detail is dat de opvolger van Windows 8 de weergave zal aanpassen op het apparaat. Een smartphone/tablet zal meer Live Tiles weergeven, terwijl een desktop in de reguliere bureaubladmodus zal opstarten. Hierin kun je zelf ook voorkeuren aangeven, mocht je een hybride-laptop hebben.

Daarnaast zou Microsoft de nieuwe versie als gratis update willen aanbieden aan gebruikers van Windows 7 SP1 en Windows 8.1.

Nog geen reacties

 1. – 95 : hit (ondanks de problemen die het heeft geplaagd)
  – 98 : miss
  – 98SE : hit
  – Me : miss
  – XP : hit (maar ook enkel omdat Vista veel te lang op zich liet wachten, was in de eerste jaren ook een miss)
  – Vista : miss
  – 7 : hit
  – 8.x : miss

  je kan dit rijtje wel doorbreken door 8 en 8.1 uit elkaar te halen, dan heb je 2 misses op een rij. 98 en 98SE zou je kunnen combineren, maar wat ga je dan als resultaat geven? 95 kan je in beide richtingen bekijken, en ook daar zou je rekening moeten houden met de OSR updates. Maar in de basis zit er dus wel een waarheid in.

    • @dondeboer: Persoonlijk vind ik het wel gebruiksvriendelijk en makkelijk te gebruiken. Het is natuurlijk wel even wennen als je van bijvoorbeeld Windows 7 overstapt. Ik ben het wel met je eens dat ze wat meer op desktops en laptops hadden moeten focussen.

   • @s13owner:
    * geen duidelijk onderscheidt of je een app, of programma opstart
    * apps kun je niet op een normale manier afsluiten (je moet maar weten dat er een kruisje verschijnt als je met je pijltje naar boven gaat)
    * een camera-app die ook op laptops wordt geinstalleerd, maar alleen op smartphones werkt.
    * berichten als “tik op het scherm” terwijl je geen touchscreen hebt
    * een lockscreen waardoor je een extra knop moet indrukken bij het opstarten
    * een combinatie van vijf knoppen is nodig om af te sluiten (in Vista was het twee, omdat de drie uit XP teveel waren)
    * een styling waarbij je niet weet wat een knop is en wat niet.

    Oh en ik heb pas twee dagen ervaring met Windows 8

    • @themsdosnerd: Ik gebruik het nu sinds de “Consumer preview” uit was en ik heb nog nooit te maken gehad met een kruisje dat verschijnt als je boven naar het scherm gaat of berichten zoals “tik op het scherm”. Bij mij hoef je ook maar een knop in te drukken bij het opstarten en drie om af te sluiten. En ik heb zelf nog nooit het probleem gehad om te onderscheiden wat een knop is of wat niet of wat een app is of wat niet. Een programma open je op de desktop en een app open je in het Metro GUI.

 2. Windows ME was wel een van de ergste.
  Wat een drama was dat.

  Heb sinds vorige week Windows 8.1.
  Dit omdat mij PC crashte en ik toch alles opnieuw moest installeren.
  Meteen maar een legale versie aangeschaft en tot nu toe werkt het prima en valt het me reuze mee.
  Het startmenu heb je met een tooltje ook zo terug trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *