Ehm, wat? Man propt films op diskettes

Ehm, wat? Man propt films op diskettes

Natuurlijk, er bestaan gekker hobby’s in deze wereld. Maar dit is toch wel heel bijzonder. Een man zet films op diskettes.

Anno 2020 zijn er heel veel makkelijke manieren te bedenken om een film mee te nemen. Op je smartphone, op een externe harde schijf, via de cloud. Noem maar op. Via een USB-stickje kan ook nog maar dat is toch wel ouderwets. Laat staan op een CD branden of.. via een diskette?

Films op diskettes

Een film op een diskette zetten klinkt haast onmogelijk. De ruimte is ontzettend beperkt, dus hoe krijg je daar in hemelsnaam een film op? Reddit-gebruiker GreedyPaint bewijst dat het kan. Hij kreeg het voor elkaar aan de hand van een bijzonder trucje. De films zijn gecomprimeerd aan de hand van een aangepaste x265 codec. Daardoor zijn de film ontzettend klein in een resolutie van slechts 120 x 96.

En dat heeft als resultaat dat een film als Shrek nog maar 1.37 MB ‘groot’ is. Een bijzonder knappe prestatie. Een gevalletje ‘omdat het kan’, want wie gaat er nu voor z’n plezier een film kijken op zo’n lage resolutie? Het is in elk geval grappige dat antieke technologie nog gebruikt kan worden door middel van deze toepassing. Succes met de Lord of The Rings triologie, GreedyPaint. (via Engadget)

Nog geen reacties

  1. Doet me denken aan m’n studietijd. Een collega-student had zich Windows 95 aangeschaft, voor een pc zonder cd-rom speler. Dat OS kwam dus in de vorm van een doos met 35 stuks installatiediskettes. Ik geloof dat -ie 4½ uur is bezig geweest om het OS geïnstalleerd te krijgen…

    Wij hebben trouwens een millennial op het werk lopen die het totaal niet begreep waarom de harde schijf in zijn pc de ‘C’ drive was en de ‘A’ en de ‘B’ niet werden gebruikt als drive letter. Wist hij veel.

    • Nou, in dit soort tijden met de huidige OS’en is het idd onzin dat A en B niet beschikbaar zijn.
      Diskettes vormen al minimaal een decennium geen onderdeel meer van welke computer dan ooit laat staan dat een Windows 10 er dan rekening mee houd.

      • Is dat zo? Bij mijn vorige werkgever hadden we nog meetapparatuur in gebruik die de data als csv bestand wegschreef op een 3½” floppy. Werd ook gekoppeld met een seriële poort, i.p.v. USB. Was inderdaad stokoude hardware, maar oerdegelijk en werkte altijd en onder alle omstandigheden. Dit komt zakelijk nog veel vaker voor dan je zou denken.

        • Ja oude hardware, met een oud OS.
          Voor de huidige OS’en is het onzin en zelfs als je dan een diskdrive zou koppelen aan een modern systeem dan kan die de station letter krijgen die je wenst.

          Gaat erom dat het onzin is om station A en B al decennia te reserveren voor niets. Mensen die dat nu nog gebruiken zijn nihil (percentage gewijs) en je moet op een gegeven moment verder.

          Kortom, A en B vrijgeven en ieder station wat erbij komt (serieel, USB, ect.) krijgt de letter die het nodig heeft.

          • Want….. Je hebt een te kort aan letters?

            Gewoon de C lekker de C laten… Of tijdens installatie zelf voor de A kiezen, want dat kan namelijk ook 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *