Eindelijk: Android Auto voor iedereen

Auteur: , 36 Reacties
Android Auto ook standalone als app te gebruiken

Hou je van Google Maps, wil je een app laten voorlezen of wil je Spotify makkelijk bedienen in je auto? Download dan het vernieuwde Android Auto.

Anroid Auto en Apple Car Play vormen samen misschien wel de grootste revolutie na de TomTom. Overdreven? Niet echt. Door de komst van deze twee hoef je geen duur navigatiesysteem meer aan te schafffen voor je auto. Als je een nieuwe auto koopt, is de kans groot dat je je iPhone of Android-toestel kunt inpluggen. De auto projecteert dan als het ware een deel van je telefoon op het scherm in de auto.

Deze functie was al een tijdje beschikbaar in de VS. In Nederland moest je buiten de Playstore Android Auto installeren. Even een klus, maar dan heb je ook wat. Android Auto was tot nu toe alleen beschikbaar in combinatie met een compatible auto. Stand-alone had je helemaal niks aan de app. Pas als je de telefoon inplugde in de auto was de app bruikbaar.

Gelukkig is Google deze week begonnen met de uitrol van een grote update. En na die update is Android Auto ook beschikbaar als stand-alone-app. Android Auto biedt een soort van uitgeklede versie van je telefoon. Alleen de essentiƫle functies zijn beschikbaar: Google Maps, Muziek, Messaging.

Ik heb zelf al enkele maanden een auto met Android Auto. En het moet gezegd: het werkt meer dan prima. Een bestemming kun je met spraakcommando’s ingeven, een Whatsapp wordt keurig voorgelezen en de interface bijvoorbeeld Spotify is buitengewoon overzichtelijk. Ook laat Android automatisch handige informatie als het weer, afspraken, de rijtijd naar veel gebruikte bestemmingen.

Android Auto laat je dus vooral stressloos en met veel minder afleiding rijden. Android Auto onthoudt ook precies op welke dagen je naar welke bestemming bent geweest, het systeem werkt samen met veel audio-apps, podcast-apps, radioapps. Helaas nog niet met Nederlandse apps zoals Flitsmeister.

Vooralsnog is Android Auto nog niet in de Nederlandse Playstore te downloaden, maar dat zou wel binnenkort het geval moeten zijn. Wel kun je het apk-bestand via deze link downloaden. Let op: dit vereist enige handigheid.

PS: Opel heeft bijvoorbeeld al in veel modellen Android Auto, maar ook een merk als Maserati. Als je Porsche-fan bent, hoef je voorlopig echter niet te rekenen op Android Auto-ondersteuning.36 reacties

Eigenlijk lijkt dit heel veel op de “auto” app die ik 3,5 jaar geleden op mijn HTC Butterfly had. Wat een innovatie.
@audi18: lekker zuur. Had ik ook in mijn mobieltje, maar alle navi en muziek op het scherm van de auto met integratie met de knoppen op het stuur, is toch weer wat anders. En je hoeft geen duizenden euro aan een te gecompliceerde, verouderende, geĆÆntegreerde Navigatiesysteem te besteden…
@Onehp: Het was zeker niet zuur bedoeld, het is zeker een mooie ontwikkeling. Het nieuws is echter vooral dat de app nu ook stand-alone gebruikt kan worden, daar zijn ze wat mij betreft rijkelijk laat mee.
@audi18: ah ok, standalone is er niet zo heel veel aan inderdaad. Maar heeft nu wel meer kans helemaal mainstream te worden. Hopelijk met meer mensen hun ogen op de weg…
@audi18: ja maar de auto industrie is wat conservatief, die hebben jaren lang bakken met geld uitgegeven aan omslachtige systemen. Nu is het moment dat ze inzien dat je dit veel beter in handen van Android en Apple kan geven. In 2030 koop je een yountimer en het infotainment systeem verouderd nooit meer!!
Werk prima in mijn Leon, lange druk op het stuur en je kan zeggen ‘navigeer naar_____’ en zonder een verdere knopdruk wordt je naar je bestemming geloodst. ‘Spotify (titel)’ werk wat minder…
En was bijna gratis voor me en de kost van de Navi uitgespaard
(al is Navi nu ‘gratis’ zie ik)…
Ja flex maar ik vind sygic beter dan google maps want sygic geeft ook max snelheid aan en kan ook pling zeggen als je te hard gaat. Als ik alleen google maps kan gebruiken in car mode dan moet ik het niet. Ik ga later ff checken!
@e36thuglife: Sygic Mirrorlink Navigation bestaat, zal eens testen of ik het beter werken vind. Maar de enkel knopdruk opt stuur en adress inspreken vind ik goud, wil niet tijdens het rijden niet met knopjes of touchscreens afgeleid worden om een adres in te geven…
@Onehp: Ja mirrorlink kan wel maar dat zit niet op mijn E36, dus ik moet het met mijn stand-alone android phone in een dock doen op een Anker bluetooth dinges (Soundsync Drive) op de aux.
Werkt prima, want met tasker laat ik spotify, sygic en flitsmeister starten als ik de Bimma start en gooi ik alle volumes op maximaal jeweetzelf. Lang drukken op de Anker is stem commandotroepen en er zitten ook “skip die pokoe”-toetsen op.
Uit de tekst begrijp ik dat het aantal apps dat Stand-alone werkt heel beperkt is, dus ik hoop dat Sygic ook meedoet.
Als je een Porsche hebt ben je een patser, en dan koop je sowieso een Iphone
@terazino: Beetje kort door de bocht, niet?
@fejjie: Nee hoor. Ik heb hier een kantoor vol bewijsmateriaal.
@terazino: Dan ben ik waarschijnlijk je tegenpool.
Ik heb ‘m vanmorgen ook op mijn telefoon gezet. Grote knoppen voor Spotify enzo wel fijn. Net als tekst besturing voor WhatsApp.
Maar die kerels van Flitsmeister moeten natuurlijk wel eens ff hun App compatible maken!
Wat ik me afvraag voor zowel Apple Car Play als Android Auto; als je de navi gebruikt, kan je dan wel nog gewoon bellen tegelijkertijd?
Ja hoor geen probleem
@renequist: mooi, thanks!
Werkt dit ook bij een 2014 Volvo V60?
Weet iemand of dit in een Toyota al mogelijk is? De nieuwe Auris?
@st220: Ja, is voor alsnog niet mogelijk.
@st220: Android Auto zal in de nabije toekomst niet mogelijk zijn in een Toyota. Wel zal Apple Carplay in een Auris beschikbaar zijn vanaf het nieuwe model in 2018. Toyota vindt namelijk dat het teveel info moet delen met Google, waar Apple minder moeilijk doet.
Waarom wordt altijd Flitsmeister genoemd? FlitsNav is 10x beter vwb flitsers… of ben ik de enige die dat vind?
@PunicaOase: ik zet ze gewoon beide aan.
@PunicaOase: via een man in een regenjas hoorde ik dat 1 miljoen mensen het in ieder geval niet met je eens zijn. En dat is echt bizar veel…
In de volgende link staan de merken die Android Auto supporten. als je iets terug om hoog scrolt kan je ook models selecteren, dan zie je de lijst met modellen.

https://www.android.com/auto/#supported-vehicles-models

In de Skoda Octavia MY2016 werkt het inderdaad als een zonnetje, wil niet meer anders! Pluspunten:
– de accuraatheid van de fileinfo, inclusief verkeer op de “sluiproutes” is ideaal
– navigeren naar route naar in werkt super
– bediening van Spotify via navi scherm (spraak nog niet goed werkend gekregen)
– voorlezen van whatsapp berichten, antwoorden via spraak moet mogelijk zijn maar nog niet in verdiept.
Gelukkig ben ik ouderwets en gebruik ik mijn auto alleen om van A naar B te rijden. Muziek heb ik niet eens op de telefoon staan, Spotify is zonde van het geld en de data en navigeren doe ik het liefst met de kaart. Die dure garmin, volledig op to date trouwens, gebruik ik hooguit eens per jaar. Ik zou echt niet anders willen. Heerlijk, die rust en concentratie die er nu is.
“Android Auto laat je dus vooral stressloos en met veel minder afleiding rijden.”
Minder? Meer in mijn geval. Muziek komt gewoon uit de radio, agendaafspraken zie ik wel op mijn bestemming en mijn telefoon ligt standby in een vak in de middenconsole.
Gewoon telefoon in je zak en de radio aan. Ook geen afleiding toch?
Grappig hoe mijn E geen Apple Carplay (of dus Android Auto) had en de Smart die ik tijdelijk heb wel. Werkt best prima.
Mwfffrrr. al die technische “innovaties”. Volkomen onnodig , leidt totaal af van het pure rijden:
http://2.bp.blogspot.com/-H4TA6TGWDu4/T9oQlWxIA5I/AAAAAAAAMEI/2l3T_nCsw0U/s1600/horseriding_fun_real_01.jpg

Zoals opa me dat heeft geleerd.
Mijn huur Hyundai in de VS had ook Android Auto. Helaas heb ik alleen een iPhone…
Maar word Android auto nu op het scherm van je ingebouwde systeem getoond via je telefoon of speelt het alleen op je telefoon?
Lekker dan dat Android in je auto. En over 1,5 jaar wordt het systeem trager en weer een halfjaar later loopt het systeem vast. Ben ik blij dat ik 4 jaar over ben gestapt naar Apple. Nooit problemen meer
Sinds de nieuwe update kan je ook spraakgestuurd nieuwe whatsappjes samenstellen. Dat heeft me gebracht tot een setup waarmee je spraakgestuurd kentekeninformatie kan opvragen tijdens het rijden:

https://youtu.be/86PntIJAnII
Hoe kan ik de flitsers zien als ik met Google Maps rij ?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).