Eindelijk bekend wat de oorzaak van de SpaceX-explosie was

oorzaak spacex ontploffing
Eerdere geruchten dat een extern voorwerp de aanleiding zou zijn lijken niet te kloppen.

1 september ontplofte de peperdure SpaceX Falcon 9 raket in Cape Canaveral terwijl het nog op het lanceerplatform stond. Vandaag heeft SpaceX na grondig onderzoek naar buiten gebracht wat de mogelijk oorzaak was van de ontploffing. Volgens het ruimtetransportbedrijf ontstond de explosie door een doorbroken helium-systeem in de bovenste zuurstoftank van de SpaceX raket.

Uiteraard probeert SpaceX nu te achterhalen hoe dit helium-systeem schade heeft kunnen oplopen. Maar dat is een hele klus. Het onderzoeksteam moet namelijk 3.000 datakanalen en alle beeld- en audiomaterialen die er beschikbaar zijn analyseren. SpaceX maakt ook bekend dat het ontstaan van de explosie slechts 93 milliseconden geduurd heeft. Dat zijn 93 milliseconden met hele grote gevolgen, voornamelijk financiële.

SpaceX bevestigd overigens wel dat de fout in het helium-systeem niet gerelateerd is aan de in 2015 gecrashte CRS-7 Falcon 9. Ook meldt het team dat de explosie weinig tot geen schade heeft aangebracht aan het lanceersysteem en supportfaciliteiten.

[gv data=”C8EI2mH1G_E”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *