Eindelijk verdient de muziekindustrie meer met streaming

Muziek
Streamingdiensten schoten de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond. Het werpt zo z’n vruchten af.

Voor het eerst in de geschiedenis van de muziek wordt er met streamen meer geld verdient dan met legaal downloaden. Het online aanschaffen van liedjes via bijvoorbeeld iTunes werd jaren geleden de opvolger van de CD. De inmiddels bejaarde verkoop van fysieke muziek loopt nog steeds terug, hoewel het kopen van oude platen weer populair begint te worden.

Streamingdiensten als Spotify, Apple Music, Tidal en Deezer winnen echter aan de meeste populariteit. Mensen betalen liever een vast bedrag per maand voor muziek, die ze tevens offline kunnen opslaan en weer verwijderen. Gemiddeld gezien is het aanschaffen van een muziekalbum nog duurder dan een abonnement afsluiten bij een streamingdienst, waar je toegang krijgt tot miljoenen nummers.

Uit een onderzoek van de RIAA blijkt dat 34,4 procent van de inkomsten werden geput uit streaming. 34% vanuit downloads, 28,8% via fysieke verkoop en 2,9% wordt aangeduid als overige. De verwachting is dat populariteit in streaming nog wel even toe zal nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *