Einstein, Darwin en bijzondere Apple 1 voor techliefhebbers

apple-1-steve-jobs
Je verdient soms meer door tech te bewaren dan te gebruiken.

Wanneer je nieuwe tech koopt op het moment dat niemand daar nog interesse in heeft kan dat wel eens erg lucratief blijken. Veilinghuis Crhisties organiseert op 16 mei een bijzondere veiling van stukken die aan de basis staan van de moderne technologie. Wij selecteerden een aantal opvallende eye-catchers.

Het eerste geschreven computerprogramma
Pas in 1938 verscheen de eerste echte computer. Toch was men al ver daarvoor bezig met het idee van een computer. Het meest concreet daarmee was Charles Babbage. Deze wiskundige had moeite om zijn ideeën te verwezenlijken omdat de techniek voor tandwielen nog niet zover was. Zijn visie is echter helder. In 1840 presenteerde hij zijn ideeën aan een groep Italiaanse wetenschappers. Een van hen, Luigi Federico Menabrea, de latere premier van Italië, maakte aantekeningen. Deze werden 2 jaar later uitgebracht en vormen daarmee de eerste publicatie van een computerprogramma.
Waar men toen wellicht centen betaalde wordt de opbrengst van dit geschrift nu tussen 12.000 en 17.000 euro geschat.

Big Book on the Origin of Spaces, Charles Darwin
De evolutietheorie is uiteraard ook opgeschreven door Darwin. Dit exemplaar gebruikte hij om presentaties uit te geven. Je hebt met deze aankoop dus een stuk geschiedenis van de meester zelf in handen. Klaarblijkelijk gaven de presentaties hem inspiratie, want in het boek zijn diverse toevoegingen geschreven door zijn amanuensis naar aanleiding van zijn inzichten. Voor zo’n EUR 50.000,- kun jij ze nalezen.

Albert Einstein: formulating the theory of Gravitation
Op de veiling is een aantal bijzondere items van en over Albert Einstein te vinden. Zo beschrijft hij in dit lot met de hand zijn inzichten ten aanzien van de gravitatie-theorie. Dit doet hij in een brief aan een collega, die door Einstein niet alleen handgeschreven, maar ook handgesigneerd is. Voor zo’n EUR 15.000,- zou deze Einstein zo maar in jouw collectie kunnen belanden.

Steven Hawking, ‘The Universe in a Nutshell’
Door zijn lichamelijke conditie was het signeren met de pen uiteraard niet mogelijk. Daarom signeerde Hawking dit exemplaar uit 2001 met een afdruk van zijn rechter duim. Zijn persoonlijk assistente stempelde als getuige voor de echtheid. Ook is er bij dit boek allerlei correspondentie gevoegd. Wie wil er nu niet neuzen door de nalatenschap van deze grote denken? Opvallend is dat dit item met een schatting van rond € 1.250,- één van de goedkoopste items is. Bovendien bewijst dit lot dat iets niet antiek hoeft te zijn om een grote waarde op te bouwen.

Als laatste item van de veiling vinden we een klapstuk.
Steve Jobs: Apple 1
We zouden het haast vergeten, maar de geschiedenis van Apple begon ooit met een productie van 200 stuks. De Apple 1 werd geregistreerd op nummer en daardoor kun je precies zien welke weg deze Apple 1 heeft afgelegd vanaf ‘The Byte Shop’ naar het veilinghuis. De bijzondere computer is ingebouwd in een koffer en voorzien van allerlei extra toebehoren, zoals de op zich ook al zeldzame gebruiksaanwijzing. Het item is overigens niet voor niets het pronkstuk van de veiling. Het veilinghuis verwacht dat je na aanschaf van dit bijzondere lot zo’n EUR 600.000 lichter bent. Wat je daarvoor terug krijgt zie je op de foto. (Tekst loopt door na de foto)
apple-1-steve-jobs

Overigens kan de schatting nog wel eens conservatief blijken, want eerdere veilingen van de Apple 1 (waarvan er van de oorspronkelijke 200 exemplaren voor zover bekend nog 80 over zijn) brachten beduidend hogere bedragen op.

Wil je alle veilinglots en alle mooie foto’s bekijken of misschien zelfs een bod doen? Je vindt de veilingdetails hier.

Eén reactie

  1. Hah, nooit geweten dat Babbage een wiskundige was.
    Vroegah, zo’n 25 jaar geleden alweer, kregen we informatica les op school en hadden een boek dat Babbage plus heette.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *