Enorme malware-hack treft banken wereldwijd

Malware-Bankroof
Talloze banken zouden getroffen zijn door deze bankroof, die door kenners nu al bestempeld is als ‘één van de grootste in de geschiedenis’.

The New York Times meldt vandaag dat internetbedrijf Kaspersky Lab de roof ontdekte. Maandenlang zouden hackers geld hebben ontvreemd bij banken van over de hele wereld, waarbij vooral Rusland, de Verenigde Staten en Japan de grote slachtoffers zijn. Nederland hoort echter niet bij de landen die getroffen zijn.

Morgen publiceert Kasperky Lab een officieel rapport over de malware bankroof, waarbij er een schokkend groot bedrag wordt genoemd dat de hackers buitgemaakt hebben: 265 miljoen euro, al kan het volgens het bedrijf ook drie keer zoveel zijn.

Werkwijze
Maanden achter elkaar geld wegsluizen zou toch een keer op moeten vallen, zou je denken, maar omdat de hackers zo voorzichtig en geduldig te werk gingen, leek het alsof er niets aan de hand was. Zo volgden ze het bankgedrag van specifieke mensen, en als ze wisten hoe deze toekomstige slachtoffers met internetbankieren omgingen, bootsten ze dit na. Door dit soort kleine bedragen over te maken leek het voor de bank dus gewoon alsof de juiste persoon de controle had over de rekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *