Er komen hogere straffen voor cybercriminaliteit

Ja, zo zien hackers eruit
Kwaadwillende hackers, scriptkiddies en ander digitaal tuig: de overheid gaat u zwaarder straffen. Het Kabinet heeft vandaag namelijk een wetsvoorstel goedgekeurd waardoor hogere celstraffen opgelegd kunnen worden.

Maximaal vijf jaar

De overheid laat weten dat criminelen die “computergegevens vernielen, computersystemen ontoegankelijk maken door aan wachtwoorden te sleutelen of computers bestoken met spam zodat de boel vastloopt” voortaan een gevangenisstraf van maximaal twee jaar kunnen krijgen. Nu is dat nog één jaar. Wanneer er een botnet in het spel is, dan wordt de maximumstraf drie jaar. En wie het op zijn heupen haalt om schade aan te brengen aan vitale infrastructuur – bijvoorbeeld een overheidsnetwerk of energiecentrale – loopt het risico op een maximale gevangenisstraf van vijf jaar.

Het kabinet, dat bovengenoemd wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag goedkeurde, zegt cybercriminaliteit krachtig aan te willen pakken omdat het kan leiden tot maatschappelijke ontwrichting, of het vertrouwen in het financieel-economisch systeem kan aantasten.

Vanwege het grensoverschrijdende karakter van cybercriminaliteit is het kabinet ook voorstander van een Europese aanpak. “Als in alle Europese lidstaten dezelfde regels gelden voor strafbaarstelling van computercriminaliteit, verdwijnen de zogeheten ‘safe havens’. Dit zijn landen waar criminelen gemakkelijker hun gang kunnen gaan omdat bepaalde feiten niet strafbaar zijn of met een lagere straf worden bedreigd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *