‘Er moet een grotere Large Hadron Collider komen’


We staan aan de vooravond van een van de grootse wetenschapsprojecten ter wereld. Er is namelijk goedkkeuring gegeven voor een nieuwe deeltjesversneller. Dit keer geen cirkelvormige, zoals die in Zwitserland, maar een 31 kilometer lang traject.

Een internationaal team van wetenschappers heeft vandaag goedkeuring gegeven voor de International Linear Collider (ILC). In deze constructie – serieus, dit wordt een natte droom voor deeltjesnerds – kan men elektronen nog harder met elkaar laten botsen. Zeg maar: bijna met de snelheid van het licht. Hierdoor verwacht men meer partikels en donkere materie te kunnen ontdekken.

Om te begrijpen waar we het over hebben, bekijk deze uitlegvideo hieronder.

[gv data=”qB_-JMruOZY”][/gv]

Nu er goedkeuring is gekomen vanuit de internationale gemeenschap van wetenschappers, kan er met de bouw van het miljarden kostende project worden begonnen. Zoals het er nu naar uitziet komt hij in Japan te staan. Echter, de financiering ($7,8 miljard) voor de bouw – twee keer zoveel als de 27 km lange Large Hadron Collider (LHC) in Zwitserland – moet nog wel rond worden gebracht.

Het uiteindelijke doel van dergelijke deeltjesbotsingen? Uitvinden hoe het heelal is ontstaan. Best belangrijk dus.

[lg_folder folder=”0_Divers/International_Linear_Collider/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

6 reacties

  1. Ik snap er nog steeds de ballen van ;’). Wat voor concrete zaken zijn hier nou inmiddels mee bereikt? ( met de deeltjesversneller reeds in Zwitserland )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *