Er moet een universele oplader komen van de EU

Er moet een universele oplader komen van de EU
Er wordt binnen de EU al jaren gepleit voor één oplaadstandaard. Het is er alleen nooit echt van gekomen, op een memorandum of understanding na. Maar het Europees Parlement gaat vandaag voor een wet stemmen die het verplicht.

Hoewel de meeste telefoons, tablets en andere mobiele apparaten al via een micro-usb aansluiting kunnen worden opgeladen, zijn er nog steeds fabrikanten die er afwijkende standaarden op nahouden (jup, Apple). Dit zint de EU niet. Die wil namelijk één standaard hanteren, omdat dit makkelijker is voor de burger en bovendien e-waste tegengaat.

De wet die vandaag aangenomen wordt verplicht fabrikanten die in de EU telefoons verkopen om deze universele oplader (welk type is nog niet bekend) mee te leveren. Dit moet vanaf 2017 gaan gebeuren, lidstaten krijgen daarmee 2 jaar om hun wetten aan te passen, en vervolgens hebben fabrikanten nog een jaar om hun hardware te wijzigen.

‘Apple werkte niet mee’

Toine Manders, Europarlementariër voor de VVD, pleitte zeven jaar geleden al voor soortgelijke wetgeving. Apple gooide toen roet in het eten. Zoals we weten houden ze in Cupertino graag vast aan hun eigen oplaadstandaard. Voorheen de 30 pins connector, tegenwoordig de Lightning-connector. Maar volgens Manders moét Apple nu meedoen in Europa, op straffe van boetes. Tegen BNR zegt hij:

“Dan mogen ze hun producten niet meer op de Europese markt brengen. Als ze dat wel doen is het in strijd met de wet. Dan kan de Europese Commissie ingrijpen en Apple voor het Europese Hof slepen of boetes opleggen.”

12 reacties

  1. Slaat helemaal nergens op dit, micro usb oplader is gewoon kut, de oplaad connector van apple is veel fijner omdat het niet maar op 1 manier erin kan. En nee ik heb geen iphone

  2. Gaan we echt zo ver dat er word geklaagd over laders? Hoe moeilijk is het om je eigen lader mee te nemen. Ik heb er zelf altijd een in mijn rugzak, mijn jas en mijn bureau. Heb ik er altijd een bij de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *