Het Nederlands tintje aan Japanse ruimtereis naar asteroïde

Er zit een Nederlands tintje aan de Japanse ruimtereis naar asteroïde
Na de veelbesproken ruimtemissie Rosetta werd vandaag ruimtesonde Hayabusa 2 gelanceerd, een ruimteschip dat op een door de ruimte scherende asteroïde zal landen. Inclusief Nederlandse parts.

Vanochtend werd vanuit het Tanegashima Space Center in Japan ruimtemissie Hayabusa 2 gelanceerd. Dit Japans-Duitse project heeft ook een Nederlands tintje, want het Leidse technologiebedrijf Cosine werd om hulp gevraagd. Het ruimteschip zal in 2018 landen op de door de ruimte scherende asteroïde 1999-JU3. Het gaat om een zeer kleine asteroïde van slechts 800 meter groot, en de uitdaging voor Cosine was ingewikkeld, namelijk om het ruimteschip te helpen met een veilige landing op deze voor ruimtebegrippen kleine speldenknop.

Op het laatste moment

‘De opdracht is ons op het laatste moment gegeven,’ vertelt Cosine’s projectleider Marco Esposito. ‘We moesten erg snel werken, echt vanuit het niets.’ Het Hollandse bedrijf ontwikkelde in de korte tijd die beschikbaar was Optical Proximity Sensors voor de lander van de ruimtesonde, de Mobile Asteroid Surface Scout ofwel MASCOT. Dat is het deel van het ruimteschip dat daadwerkelijk op de asteroïde zal landen.

Springend over asteroïde

Mislukte de missie van Rosetta deels doordat hij op een verkeerde plek op de komeet terechtkwam, voor de MASCOT zal dat geen probleem vormen. Deze lander kan zich met hulp van de Nederlandse sensoren verplaatsen over het oppervlak de asteroïde. De MASCOT, een vierkante box, zal zich verplaatsen door zichzelf om te gooien, en vanwege de geringe zwaartekracht zal hij zo over het ruwe oppervlak springen.

Ontstaan van leven

Hayabusa 2 is een prestigieuze missie, die na het succes van Rosetta wederom voor belangrijk nieuws moet gaan zorgen. Het verschil met Rosetta is dat deze missie monsters van de asteroïde mee terug zal nemen naar aarde. Wetenschappers hopen dat deze monsters inzicht zullen verschaffen in het ontstaan van leven op aarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *