EU dwingt Netflix en Amazon tot meer Europese content

Auteur: , 2 Reacties
Netflix op een iPad

Willen we meer of minder EU?

Amerikaanse bedrijven zoals Netflix en Amazon bieden hun streamingdiensten over zowat heel de wereld aan. Hartstikke leuk dat we toegang hebben tot de nieuwe seizoenen van onze favoriete Amerikaanse series, maar volgens de Europese Unie is dit niet gewenst. Zonder duidelijke regels zouden we Nederlandse, en in het belang van de EU, Europese content links laten liggen. Of omdat we er geen zin in hebben, of omdat de content niet aanwezig is.

Om dat laatste punt te tackelen, komt de Europese Unie met een plan om ervoor te zorgen dat minstens 30 procent van het aanbod bij streamingdiensten tot lokale content moet behoren. In ons geval: afkomstig uit de Europese Unie (of Europa, dit is nog niet duidelijk).

Het wetsvoorstel waardoor deze regel in werking treedt ligt in principe al klaar. In december zal de Europese Unie uiteindelijk gaan stemmen, waarna deze wet er wel of niet officieel doorkomt. Volgens directeur-generaal Communicatienetwerken Roberto Viola (via Variety) is de laatste stemming slechts een formaliteit.

Na de eventuele goedkeuring hebben de diensten 20 maanden om deze wet door te voeren in hun aanbod. EU-lidstaten hebben zelfs de mogelijkheid om in hun eigen land een quota tot wel 40 procent Europese content op te leggen. Volgens Viola is Netflix, mede dankzij haar investeringen in Europese producties, zeer dicht bij de verplichte 30 procent.2 reacties

> afkomstig uit de Europese Unie (of Europa, dit is nog niet duidelijk).
Maakt nogal uit. Engelse series vallen vanaf 30 maart niet meer in de eerste categorie.
Rot toch eens op.
Ik heb geen Netflix voor nederlandse zooi.
Zodra er kwalitatieve content gemaakt word is het misschien gewenst.
Laat de EU zich even met de migratie bezighouden ofzo…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).