EU: ‘Verlaat Facebook als je niet bespioneerd wilt worden’

Facebook-Europa
De Europese Commissie heeft burgers gewaarschuwd om hun Facebook-account te sluiten als ze er zeker van willen zijn niet bespioneerd te worden door Amerikaanse veiligheidsorganisaties.

Volgens The Guardian geeft de EU toe dat haar regels van het zogenaamde Safe Harbor Framework burgers niet adequaat beschermen tegen dit soort spionage. Het US-EU Safe Harbor Framework staat Amerikaanse bedrijven toe om in Europa actief te zijn, mits ze zelf toezeggen zich aan de Europese regels te houden.

Snowden
Deze uitspraak kwam van Bernhard Schima advocaat van de EC, waarbij ze de vraag beantwoordde of het nog veilig is om onze gegevens naar Amerika te sturen in een post-Snowden tijdperk.

“Je kunt overwegen om je Facebook-account te sluiten”, benadrukt Schima. Uit de onthullingen van Snowden blijkt namelijk dat het PRISM programma van Amerika persoonsgegevens van Europese burgers weghaalt bij Amerikaanse bedrijven.

Omdat dit in Amerika gebeurt, is het lastig om de regels van de EU te controleren en toe te passen. De beste maatregel is dus om het heft in eigen hand te nemen, en je social media te verwijderen. Facebook heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.

6 reacties

 1. “No shit, Sherlock”.

  Dit geldt trouwens óók voor gebruikers van een Google-, Yahoo- of Hotmail-/Live-/Outlook-account, Instagram-, MySpace en Twitteraccounts, mobiele- en VOIP diensten en verder eigenlijk elke andere vorm van social media die Westers georiënteerd is.

  Eigenlijk zijn we de afgelopen 10 jaar vooral bezig geweest de verschillende veiligheidsdiensten collectief héél veel werk uit handen te nemen. In plaats van dat zij alles te moeten verzamelen, doen we dit al collectief zelf en hoeven zij zich alleen nog maar zorgen te maken over het verkrijgen van voldoende opslagcapaciteiten en indexeringsmogelijkheden.

  D’r komt een keer een moment in de geschiedenis dat men terug kijkt op de eerste 15 jaar van dit millennium en dat men dan hoofdschuddend constateert dat men in dit era knettergek dan wel naïef dan wel oliedom moet zijn geweest.

 2. Beter gewoon helemaal je internet abbo opzeggen en je mobiel uitzetten als je niet bespioneert wil worden, als je je hier druk om gaat maken.
  Ik ben van mening heb je niets te verbergen is er niets aan de hand, kijk gerust mee.
  En ze mogen gerust mijn fap voorkeur weten hoor 😉

 3. Dat is wel een erg naïeve houding. Denk eens aan de transparantie en wederkerigheid: wel bekeken mogen worden zonder reden, maar niet terug mogen kijken met reden. Zo gaat degene met jou om die o.a. bepaald hoeveel loon je overhoud. Dat lijkt me op z’n minst zorgelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *