EU verplicht Google om concurrentie te promoten

EU verplicht Google om concurrentie te promoten
Het komt niet vaak voor, maar Google moet haar meerdere erkennen en mag van de EU niet meer alleen eigen diensten voortrekken in de zoekresultaten.

Google is al wat langer in onderhandeling met de Europese Unie over het voortrekken van haar eigen diensten in zoekresultaten. Kennelijk heeft de internet-gigant geen zin in een langslepende en zeer kostbare rechtszaak, want ze gooien de handdoek in de ring en passen hun zoekmachine (voor Europa) aan.

Wanneer je nu bijvoorbeeld een hotel zoekt, geeft Google naast de locatie op Google Maps ook een link naar de concurrent Bing Local aan. Op deze manier dient Google naast har eigen diensten tenminste drie concurrenten weer te geven.

Microsoft heeft ooit met een dergelijke kwestie te maken gehad. Zij moesten toen honderden miljoenen aan boetes betalen, omdat ze alleen Internet Explorer aanboden in Windows. Dit zou andere browsers buitenspel zetten.

Nog geen reacties

  1. Sorry hoor, maar als ik de bing zoekresultaten wil zien dan zoek ik wel op bing.com.
    Hoevaak wil ik die resultaten zien vraag je? 0% van de tijd.
    Moet ik soms ook producten van de concurrent gaan aanbieden via mijn webwinkel?
    Opbokken met die europese rode rakkers.

  2. Laat de EU lekker de tyfus krijgen! Ik zoek bij Google omdat Google de goede resultaten biedt. Ik hoef die derderangs-bagger als Bing niet. Google is dominant ja; maar het zijn ook producten wat niemand anders kan evenaren, dus het is persoonlijke voorkeur.

    • @MLTB: da’s een toch wel iets te ongenuanceerde voorstelling van de feiten. Google is net zoals Microsoft destijds (en ook nu nog, maar in mindere mate) absoluut niet vies van concurrerende bedrijven in te lijven om op die manier het betere product/dienst te kunnen aanbieden. 100% fair is het toch allemaal niet. En ja, natuurlijk, fair-play heeft maar een beperkte rol binnen onze kapitalistische economie, maar je kan niet ontkennen dat zulke tactieken redelijk nefaste gevolgen kunnen hebben voor de economie en uiteindelijk zelfs onze pseudo-democratie. Toegegeven, Google geeft tot nu toe nog altijd de indruk van enigszins verantwoord om te gaan met hun dominante positie op het vlak van e-services, maar enige vorm van scepticisme en wat regulering links en rechts lijkt me zeker niet misplaatst.

      • @kingdecay: Dat lijkt me van toepassing in bijvoorbeeld het google android os. Of als google ook os voor pc’s gaat maken. Maar als ik op google.nl wat zoek dan verwacht ik google.nl resultaten. Het is nergens verplicht om op jou webservice ook zaken van de concurrentie aan te bieden. Wat krijgen we straks? Dat de EU de Media Markt verplicht om ook alle producten van de BCC op hun website aanbied? Erg vreemde situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *