EU vreest overname Shazam door Apple

Overname Shazam door Apple dichtbij
De techbedrijven hebben te maken met weerstand uit Brussel.

Dat de Europese Unie en de grote techbedrijven van deze wereld elkaar niet zo heel erg liggen, wordt wel duidelijk uit de vele opstootjes en onderzoeken die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Vandaag is het de beurt aan de overname van Shazam door Apple. Doordat de muziekidentificatieservice (leuk woord voor Galgje) in handen komt te vallen van een (muziek)streamingservice, is de EU bezorgd over het aantal opties dat consumenten hebben.

Vandaar dat het uitvoerend orgaan van de EU, de Europese Commissie, een onderzoek start. Op deze manier wil het vaststellen of muziekfans kunnen blijven genieten van ‘attractieve muziekstreamingdiensten’ en niet te maken krijgen met minder opties. De overname betekent ook dat Apple waardevolle en gevoelige data over klanten van de concurrenten binnenkrijgt.

Daarnaast kan deze info Apple in staat stellen om klanten van concurrenten direct te benaderen om over te stappen naar haar eigen dienst, namelijk Apple Music. Deze overvloed aan macht zou volgens de Commissie kunnen leiden tot een competitief nadeel.

Een ander belangrijk aandachtspunt is in hoeverre Apple de concurrentie kan schaden door Shazam als alleenstaande app te verwijderen uit zowel de App Store als Google Play. De Europese Commissie heeft 90 dagen om een besluit te nemen wat betreft de overname. Kortom, op 4 september weten we in hoeverre de Europese Commissie Apple gaat dwarsbomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *