Europees Hof: linken naar auteursrechtelijk materiaal is ok

Copyright en linken
Deze uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie kan wel eens een grote tegenvaller zijn voor Buma/Stemra.

Een Zweedse krant was niet zo blij met het feit dat een andere website linkjes naar artikelen op hun website publiceerde. Daarop volgende een lange rechtszaak die uiteindelijk eindigde bij het Europese Hof van Justitie.

Het Europese Hof is van mening dat als beschermd materiaal door de rechthebbende ergens op internet geplaatst is dat iedereen vrij is om ernaar te linken. Als een andere website dus linkt, maakt die site het materiaal niet toegankelijk voor meer mensen.

Linken naar auteursrechtelijk materiaal is wat betreft het Europees Hof dus geen enkel probleem. Ook moet het mogelijk zijn om bijvoorbeeld audio- of videostreams te embedden, iets waar het Nederlandse Buma/Stemra fel op tegen is.

Buma/Stemra wil namelijk dat sites die bijvoorbeeld de stream van een radiostation of een YouTube video embedden geld betalen, want door dat embedden zou materiaal voor meer mensen beschikbaar komen. Het Europees Hof redeneert echter dat als iets op internet staat dat het voor iedereen beschikbaar is.

Een logische redenatie in mijn ogen. Hopelijk zorgt deze uitspraak er ook voor dat Buma/Stemra nog eens goed gaat kijken naar haar eigen werkwijze.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *