Europees Parlement helpt Nederlandse netneutraliteit naar de klote

Auteur: , 1 Reactie
Europees Parlement helpt Nederlandse netneutraliteit naar de klote

Het verwateren van de Nederlandse netneutraliteit is definitief.

Al het internet verkeer is was gelijk

Netneutraliteit is in Nederland goed geregeld. Providers moeten door een wet uit 2012 al het internetverkeer gelijk behandelen, wat betekent dat bijvoorbeeld Ziggo geen extra geld mag vragen aan streaming diensten als Netflix om snelheid te garanderen, en Spotify niet buiten de databundel mag worden aangeboden bij een abonnement, waardoor kleinere partijen niet met ze kunnen concurreren.

Het Europees Parlement (EP) heeft deze vorm van netneutraliteit vandaag ernstig afgezwakt. Ze hebben ingestemd met een EU-brede vorm van netneutraliteit die minder stringent is. Providers krijgen daardoor de mogelijkheid om ‘gespecialiseerde diensten’ voorrang te geven. Als voorbeelden worden internettelevisie en diensten die speciaal voor de gezondheidszorg nodig zijn genoemd.

Internetsnelheid afremmen

De keerzijde is dat het mogelijk wordt om diensten te vertragen. Versleuteld dataverkeer dat niet zoorzoekbaar is kan afgeremd worden, evenals peer-to-peer-verkeer. Het downloaden van een tortrentje kan dus frustrerend lang gaan duren.

Verder blijft het erg vaag wat het EP nou precies bedoelt met ‘gespecialiseerde diensten’, maar we hebben een donkerbruin vermoeden dat het internetproviders geen windeieren gaat leggen.

D66-europarlementariër Marietje Schaake, van wie een amendement om netneutraliteit juist scherper te formuleren op Europees niveau werd afgewezen, over het besluit:

“Netneutraliteit is essentieel voor het open internet, eerlijke concurrentie in de digitale economie, en voor innovatie. Daarom wilde D66 in heel Europa strenge regels, net als in Nederland. We zijn inmiddels zelfs door de VS ingehaald.”

De nieuwe regelgeving gaat over enkele maanden als wet van kracht.

Check ook: John Oliver legt netneutraliteit op briljante wijze uit

Screenshot: Porn Stars Explain Net Neutrality. Omdat anders niemand zich in dit slaapverwekkende onderwerp interesseert.1 reactie

Dit is gewoon erg slecht nieuws…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).