Even gewichtloos zijn in achtbaan met vleugels [video]

Kotszakjes vind u in de stoelvakken voor u....
Gewichtloosheid is cool. Helaas is het ook erg duur en alleen weggelegd voor de extreem rijke, de overheidstestpiloten, en mensen die op het punt van sterven staan (in een vallende lift ben je ook gewichtloos. Eventjes. En dan ben je dood). Nu kan je een ticket kopen voor ESA’s Airbus A300 die je (eventjes) gewichtloos maakt.

Als je in een vliegtuig die een perfecte parabool beschrijft zit, ben je ook gewichtloos. Je ‘valt’ dan met dezelfde snelheid als dat zwaartekracht aan je trekt, en dus heffen die twee elkaar op. Hoop wetenschappelijk geneuzel, besparen we jullie verder, maar het komt erop neer dat je in zo’n vlucht een paar minuten per keer gewichtloos bent.

Jarenlang heeft de NASA zulke vluchten uitgevoerd om hun astronauten te trainen op gewichtloosheid, vaak met smerige resultaten. Daardoor had hun achtbaan-met-vleugels de bijnaam “The Vomit Comet” gekregen. Helaas was deze niet publiek toegankelijk. Toen sprong (ha-ha!) Zero G Airlines in dat gat. In Amerika kan je een kaartje kopen en zelf in een oude Boeing 727 gewichtloosheid meemaken. Helaas, wij hier in Europa moesten jaloers toekijken naar zwevende Amerikanen.

Nu is Zero G in samenwerking met de European Space Agency hier hetzelfde begonnen. Je kan instappen in Bordeaux, en vervolgens ongeveer een dozijn volledig gewichtloze duiken meemaken in de Europese ‘kots-komeet’. De eerste paar simuleren microzwaartekracht (zoals op de maan), en daarna begint het echte werk en het gestuntel in een speciale beklede ruimte.

Ook mee? Kaartjes beginnen bij een alleszins redelijke 6000 euro.

Video
[gv data=”1ieR8hIXUIg”][/gv]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *