‘Facebook gaat pagina’s over vuurwapens aanpakken’

Facebook gun
Guns don’t kill people, people kill people. Maar toch gaat Facebook zijn beleid aanpassen om op te kunnen treden tegen pagina’s over vuurwapens.

Althans, zo beweert de website Venturebeat. In de komende weken zal Facebook gewijzigde regels aankondigen ten aanzien van vuurwapen-gerelateerde pagina’s.

Belangenorganisaties zetten Facebook onder druk

Organisaties als Mayors Against Illegal Guns en Moms Demand Action dringen er bij Facebook stevig op aan om dergelijke pagina’s in de ban te doen. De pagina’s zouden door minderjarigen en volwassenen worden gebruikt om legaal dan wel illegaal wapens te verhandelen. Bronnen laten aan Venturebeat weten dat er momenteel gesprekken gaande zijn tussen Facebook en de genoemde organisaties en dat deze zich in een positieve richting ontwikkelen.

Scholier kocht wapen via Facebook

In oktober vorig jaar heeft een 15-jarige scholier in Kentucky een 9mm pistool gekocht via Facebook. De jongeman werd met het vuurwapen op de campus van Greenup County Highschool gearresteerd. De aanbieder kwam vanuit Ohio naar Kentucky om het wapen af te leveren en werd ook gearresteerd. De man heeft bekend dat hij via Facebook meerdere wapens op deze manier verkocht heeft. De wetshandhavers maken zich zorgen over de toename van dergelijke wapenhandel.

Verbod op wapenhandel via Facebook

Bij Mayors Against Illegal Guns zijn de burgemeesters van 1.100 Amerikaanse steden aangesloten. Samen met Moms Demand Action hebben ze voor Facebook één belangrijke boodschap: “Facebook get out of the gun business”. Een petitie die oproept om de handel in wapens via Facebook en Instagram te verbieden, gaat richting 100.000 handtekeningen. Google+ met meer dan 450 miljoen gebruikers kent zo’n verbod al.

3 reacties

  1. “Een petitie die oproept om de handel in wapens via Facebook en Instagram te verbieden, gaat richting 100.000 handtekeningen. Google+ met meer dan 450 miljoen gebruikers kent zo’n verbod al.”

    Ja, want een verbod lost alles op -_-

    • @azenomei: Een verbod lost het probleem nog niet op, maar het gewoon toestaan al helemaal niet. Extra controle kan geen kwaad, maar de VS hebben ten aanzien van vuurwapens en de wetgeving daaromheen een veel groter probleem. Nog teveel Amerikanen zijn namelijk van mening dat vuurwapenbezit een fundamenteel recht is.

      • @dennis: Het toestaan lost ook niets op. Maar dan moet je alle berichten actief gaan bekijken voordat ze afgeleverd worden. Dat is niet haalbaar. En wat de wapenwetgeving in de VS betreft, daar gaat nog teveel geld in om, dus dat gaat voorlopig echt niet veranderen. Hoeveel mensenlevens het ook zou redden als ze wel een goed systeem hadden, ze krijgen het gewoon niet voor elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *