Facebook houdt stiekem logboek bij van je telefoongesprekken

Facebook luistert gebruikers af
Facebook blijkt nogal hardleers, schiet in de kramp en ontkent alles. Dat komt ons bekend voor…

Na de hele Cambridge Analytica-affaire deed Facebook ver alles aan om in rustiger vaarwater te komen. Topman Mark Zuckerberg plaatste een paginagrote advertentie in verschillende klanten om schuld te bekennen en zo de massale uittocht van gebruikers te stoppen. Het volgende schandaal dient zich desondanks nu alweer aan.

Facebook blijkt in sommige gevallen namelijk precies bij te houden met wie je belt en hoe lang die gesprekken duren. Dylan McKay nam contact op met Ars Technica nadat hij in zijn Facebook-documenten zijn complete belgeschiedenis van de afgelopen twee jaar vond. Daarbij werden ook de namen en telefoonnummers opgeslagen.

Het sociale netwerk zou deze gegevens hebben binnengehaald via Android-toestellen. Via een oude API was het nog tot en met oktober 2017 mogelijk om dergelijke informatie op te slaan. Opvallend genoeg meldt Ars Technica dat juist op dat moment ook de opgeslagen belgeschiedenis van veel mensen stopt.

Facebook heeft in een reactie laten weten dat gebruikers zelf toestemming moesten geven voor het verzamelen van dergelijke informatie. Ook zouden alleen gebruikers van Messenger en Facebook Lite ‘gevolgd’ zijn. Dat kon de auteur van het originele artikel echter al snel onderuit halen: hij gebruikte geen Messenger op het toestel waarmee hij belde. Toch kon Facebook die gesprekken volgen.

Nog geen reacties

  1. Advertenties plaatsen in klanten is idd not done, in kranten kan het wel ;).
    Het lijkt mij vrij duidelijk waarom dit gebeurt, namelijk schadecontrole, uiteraard was Facebook op de hoogte van dit schandaal en de schandalen die nog zullen komen, Facebook is in wezen ‘Big Brother’. Je moet uiteraard steeds blijven ontkennen en valse excuses maken, ook al weet iedereen dat dit theater is, blijkbaar werkt het wel^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *